Acasă » Petrol și Gaze » A început operarea TAP, gazul azer e transportat către Grecia, Bulgaria și Italia

A început operarea TAP, gazul azer e transportat către Grecia, Bulgaria și Italia

4 ianuarie 2021
Import-Export
Energynomics

Conducta Trans Adriatică (TAP) a început, de săptămâna trecută, să transporte gaze din Azerbaidjan către Grecia, Bulgaria și Italia, a declarat consorțiul care implementează proiectul.

Primul flux de gaze a ajuns în Grecia și Bulgaria prin punctul de interconectare Nea Mesimvria cu DESFA din Grecia, iar în Italia – prin punctul de interconectare Melendugno cu SNAM Rete Gas, a declarat consorțiul TAP, potrivit Seenews.

„Începerea livrărilor de gaze reprezintă o etapă importantă pentru piața europeană a gazelor. Deși așteptăm cu nerăbdare să oferim servicii de transport în lunile și anii următori, așteptăm cu nerăbdare și lansarea celei de-a doua faze a testului nostru de piață în vară, care va permite extinderea viitoare a TAP, dublând capacitatea conductei la 20 miliarde mc/an”, a declarat Marija Savova, director Comercial TAP.

TAP face conexiunea cu conducta trans anatoliană (TANAP) la granița Greciei cu Turcia și urmează un curs prin nordul Greciei, Albania și Marea Adriatică, înainte de a ajunge pe coasta Italiei. TAP, care va transporta anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale noi, de la câmpul Shah Deniz din sectorul din Azerbaidjan al Mării Caspice, către piețele din Europa, face parte din coridorul de gaze sudic, care cuprinde atât conducta Caucazului de Sud (SCP) – ce traversează Azerbaidjanul și Georgia, cât și TANAP.

Bulgaria va putea să acopere până la 33% din cererea sa totală de gaze prin TAP, după finalizarea interconectorului Grecia – Bulgaria (IGB), a declarat compania. IGB, în prezent în construcție, va conecta sistemul grecesc de transport al gazelor din zona Komotini la sistemul bulgar de transport al gazelor din zona Stara Zagora. Capacitatea proiectată va fi de 3 miliarde de mc pe an în direcția de la Grecia la Bulgaria, care poate fi ulterior mărită la 5 miliarde de mc.

Acționarii TAP sunt BP, compania de stat din Azerbaidjan Socar și SNAM din Italia cu 20% fiecare, Fluxys din Belgia cu 19%, Enagas din Spania cu 16% și Axpo din Elveția, cu 5%.

Autor: Energynomics

Etichete:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *