Acasă » Uncategorized » Guvernul a acceptat cererea marii industrii de reducere a certificatelor verzi, dar nu la 85%

Guvernul a acceptat cererea marii industrii de reducere a certificatelor verzi, dar nu la 85%

18 martie 2014
Uncategorized
Bogdan Tudorache

###author###

Oficialii guvernamentali s-au arătat dispuși să ajute și mai mult industria românească, în detrimentul subvenționării investitorilor în regenerabile și să reducă numărul certificatelor verzi pe care marile companii le cumpără, au declarat surse din piață pentru energynomics.ro.

”Guvernul s-a arătat deschis să reducă numărul certificatelor verzi, conform proiectului propus de DG Competition (Direcția pentru Concurență a Comisiei Europene), însă nu cu cifra maximă de 85% prevăzută de acest proiect, ci cu mai puțin”, au declarat sursele citate.

Întrebată dacă cifra înaintată a fost de 60%, sursa citată a menționat doar că ”nu este vorba de 85%, dar va fi un număr de două cifre”, calculat diferit pentru fiecare firmă ”pe baza unor metodologii ce țin de mărimea companiilor, care acum se pun la punct”.

Conform Legii de aprobare a Ordonanței de Urgență prin care s-au redus subvențiile acordate sub forma certificatelor verzi (CV) producătorilor de energie regenerabilă, guvernul a redus drastic numărul subvențiilor, pentru a sprijini industria.

În plus, noile modificări legislative ar putea aduce o scădere a cotei de certificate eligibile spre cumpărare în piață de la 15% la 11,1% în 2014. Dacă rata certificatelor verzi era stabilită prin lege anterior, prin noua Lege de adoptare a OG 57 frâiele stabilirii acestei cote revin autorității energetice ANRE, care va propune o cifră anual guvernului, iar acesta o va aproba printr-o hotărîre.

Marii industriași au obținut deja de la guvern promisiunea reducerii cotei pentru anul în curs, însă spun că aceasta ”nu este suficientă și rezolvă doar 15-20% din problemă”.

”În Parlament există însă și noi inițiative de scădere totală a cuantumului CV pentru marii consumatori industriali. Nu se precizează însă cine va acoperi deficitul astfel creat- consumatorii casnici, celelalte firme, sau se va acopri de la bugetul de stat. Cineva va trebui să plătească diferența”, spune Ionel David, Președinte, RWEA.

El susține că guvernul cedează la presiunea marilor consumatori industriali, reducând și mai mult subvențiile industriei verzi, din care îndeosebi eolienele au ajuns deja să funcționeze în pierdere pentru unii investitori.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 comentarii la „Guvernul a acceptat cererea marii industrii de reducere a certificatelor verzi, dar nu la 85%”

  1. Cand o sa dea cu fundul de gheata rece , colegii de la ANRE ne vor consulta Le vom prezenta formula necesara scaparii bugetului de stat de „gaura certificatelor” fara scalambaiala asta cu suspendari de obligatii legale – care se vor solutiona defavorabil in justitie, si cu aprobari de la Bruxelles pentru reduceri de cote . De fapt reducerea de cote trebuie sa fie ANULATA CU COTA CU TOT.
    ANRE va intelege probabil dupa ce vor invata cum functioneaza pietele ca in astfel de cazuri se actioneaza cu cap. … daca il ai pregatit professional … MULT TIMP.

    1. Fara a fi sarcastic , scaparea de CV este corecta daca luam si decizia de a iesi din uniune , de a inchide granita sau de a face un referendum pentru aderarea la Rusia.
      Daca afirmati ceva atat de transant argumentati nu lasati totul in coada de peste. ! Respect !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *