Acasă » Electricitate » Dragnea cere explicații referitoare la investițiile private, în urma întreruperilor de electricitate

Dragnea cere explicații referitoare la investițiile private, în urma întreruperilor de electricitate

27 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut reprezentanţilor Departamentului pentru Energie, la comandamentul de iarnă, ca în cel mai scurt timp să prezinte în Guvern modul în care companiile private din energie şi-au îndeplinit obligaţiile din contractele de privatizare privind modernizarea reţelelor.

El şi-a motivat solicitarea prin faptul că, de fiecare dată când situaţia meteo este dificilă, apar probleme în funcţionarea reţelelor de energie.

Aproximativ 4.000 de locuinţe electrice din judeţul Ilfov nu au avut energie electrică vineri seară, începând cu ora 22.00, din cauza căderilor de zăpadă şi a viscolului, cea mai mare parte a defecţiunilor fiind remediate o oră mai târziu, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov.

De asemenea, peste 22.000 de consumatori abonați ai companiei CEZ din 15 localități ale județului Argeș nu au avut curent electric, sâmbătă dimineață, din cauza viscolului care a avariat zeci de puncte de transformare operate de CEZ şi peste 2.300 de consumatori din mai multe localități ale județului Dâmbovița nu au avut alimentare cu energie electrică din cauza avariilor produse pe rețeaua de alimentare.

În Buzău, aproape 10.000 de consumatori casnici au rămas fără curent electric, remedierea avariilor fiind de durată din cauza viscolului foarte puternic, a zăpezii şi a drumurilor blocate, iar peste 29.000 de consumatori din șapte localități ale județului Vâlcea nu au avut curent electric, sâmbătă seară, ca urmare a avariilor survenite pe rețeaua de alimentare cu energie electrică a CEZ.

Şi în Prahova aproape 2.000 de consumatori din mai multe localități ale judeţului nu au fost alimentați cu energie electrică, sâmbătă seară.

Procese pe rol cu ENEL, CEZ și E.ON

Departamentul pentru Energie analizează posibilitatea de a face modificări în contractele de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice deoarece actuala formulă nu-i permite să controleze îndeplinirea clauzelor contractuale privind investițiile, conform unor afirmații anterioare ale ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță.

În noiembrie 2013 ministrului i-a fost solicitat să spună care sunt clauzele contractuale încălcate de cele trei firme care dețin, alături de Electrica S.A., serviciul de distribuție de electricitate. Solicitarea, adresată de către deputatul PSD de Suceava Ovidiu Iane, cere și furnizarea unei date când legislația românească va cere ca echipamentele distribuitorilor să fie certificate.

Electrica S.A. are pe rolul Curţii de Arbitraj de la Paris trei acţiuni privind obligaţiile din contractele de privatizare încălcate de Enel, E.ON şi CEZ, pretenţiile fiind în cazul Enel de 834,21 milioane de euro, la care de adaugă penalităţi de 378,6 milioane de lei, în cazul CEZ de 13,26 milioane de euro, la care se adaugă daune şi dobânzi aferente de 150,73 milioane de lei, în timp ce în cazul E.On pretenţiile sunt de 37,96 milioane de euro, la care se adaugă dividende şi dobânzi aferente anilor 2004-2005 de 74,28 milioane de lei.

În același timp, Electrica a solicitat plata unor penalități de aproape un miliard de euro de la Enel pentru nerespectarea prevederilor din contractele de privatizare a filialelor Electrica achiziționate de compania italiană, dar și pentru neplata dividendelor aferente anilor 2007 și 2008.

Electrica a trimis către Enel două notificări în 2013 pentru plata penalităților, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor din contractele de privatizare. Prima notificare a fost transmisă la finalul lunii ianurie pentru plata unei penalități de aproape 118,46 milioane de euro, iar a doua a fost trimisă către Enel la începutul lunii aprilie pentru plata a 715,75 milioane de euro.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *