Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Calendarul liberalizării scumpește gazele și în 2014 pentru industrie și gospodării

Calendarul liberalizării scumpește gazele și în 2014 pentru industrie și gospodării

6 ianuarie 2014
Consumatori
energynomics

Prețul gazelor naturale s-ar putea mări în 2014 cu 10% pentru gospodării, respectiv cu 18% pentru industrie, amintește Agerpres, citând calendarul de liberalizare a pieței de energie convenit de Guvern cu FMI și cu Comisia Europeană. Potrivit documentului, după 31 decembrie 2018, piața va fi complet liberalizată, atât pentru industrie cât și pentru consumatorii casnici. Industria se va liberaliza într-un ritm mai accelerat față de consumatorii casnici. Termenul maxim până la care poate fi menținută o anumită reglementare a prețului din partea autorităților este 2015.

Agerpres notează că liberalizarea înseamnă de fapt o convergență între prețul gazelor produse intern cu prețul celor importate. Practic, gazele provenite din resursele exploatate de pe teritoriul României vor trebui să recupereze decalajul de preț, menținut pe de o parte pentru că importurile sunt mici prin comparație cu cantitățile produse intern, pe de altă parte pentru a proteja gospodăriile și o parte a industriei. După liberalizare, doar consumatorii vulnerabili, noțiune care nu a fost încă definită, vor mai accesa gaz la prețuri aflate sub controlul autorităților.

Calendarul de liberalizare este însă contrazis uneori de strategiile puse în practică de instituțiile cu atribuții în energie. Deși de la 1 ianuarie, documentul semnat cu instituțiile international semnala o majorare de 2% pentru casnici și de 4% pentru industrie, condițiile din piață și strategia de import stabilită de reglementator au făcut posibilă o scumpire de doar 1% pentru populație și de 2% pentru consumatorii industriali. Înjumătățirea a fost posibilă și datorită scăderii consistente a gazelor din import incluse în consum pe perioada iernii, și asta deoarece stocurile pe timpul verii au fost făcute mai mult din gaze produse în România.

Celelalte etape de majorare prevăd pentru populație o majorare de 2% la 1 aprilie 2014, una de 3% la 1 iulie și una de 3% la 1 octombrie 2014. Pentru consumatorii industriali, planul include o creștere de 5% a prețului la 1 aprilie, o altă majorare de 5% la mijlocul verii și una de 4% la 1 octombrie. Scumpirea introdusă de la 1 ianuarie, mai mică decât cea specificată în calendar, arată că prețul final este fixat și pe alte considerente dincolo de decizia politică. Agerpres amintește în acest context că prețurile internaționale, cursul de schimb leu-dolar și cererea de consum stau la baza fiecărei decizii și vor modela majorările de prețuri pe piața internă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *