Acasă » Electricitate » Hajdinjak: Gazele din Marea Neagră vor asigura securitatea energetică a României

Hajdinjak: Gazele din Marea Neagră vor asigura securitatea energetică a României

29 mai 2018
Electricitate
energynomics

Gazele care vor fi extrase din Marea Neagră vor fi mai scumpe, dar vor întări securitatea energetică a ţării şi vor permite României să înceapă exportul de gaze, a declarat, joi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, într-o conferinţă de presă organizată de companie.

„Va fi un lucru foarte bun pentru dezvoltarea României atunci când gazul din Marea Neagră va fi disponibil. Astfel că autorităţile statului trebuie să creeze un cadru propice pentru aceste investiţii, întrucât este vorba de investiţii pe termen lung. Altfel investiţiile nu se vor face şi va fi cu adevărat stupid dacă România nu va profita de această şansă”, a susţinut Hajdinjak.

El a explicat de ce preţul gazelor din Marea Neagră va fi mai mare decât cel al producţiei actuale.

„Preţurile vor fi mai mari, acest lucru este clar, întrucât şi costurile de explorare şi producţie în Marea Neagră sunt mai mari decât cele de pe uscat. Dar producţia din Marea Neagră va aduce şanse de a creşte independenţa energetică a României şi şanse de a exporta gaze, întrucât este clar că vom avea o supraproducţie de gaze pe viitor. Este o oportunitate foarte mare pentru România în ceea ce priveşte securitatea energetică şi un factor stabilizator pentru ţară. Sperăm ca investitorii din acest sector să găsească suportul autorităţilor române pentru ca aceste investiţii să aibă loc”, a arătat oficialul companiei energetice, citat de Agerpres.

Hajdinjak a afirmat că E.ON deja a început discuţii cu posesorii de licenţe din Marea Neagră pentru a cumpăra gaze, precizând însă că este cale lungă până la semnarea unor contracte.

„Din punctul meu de vedere, producţia de gaze ar trebui să fie vândută în proporţie de 100% pe bursă. Nu există niciun motiv pentru care gazul nu ar trebui să fie vândut transparent 100% de către producătorii înşişi, nu de către unele companii de vânzări. Deci din punctul meu de vedere ar fi absolut minunat să avem 100% din gaze transparent vândute pe burse”, a mai spus oficialul E.ON.

Prețul gazelor va crește

Preţul gazelor pe piaţa românească, atât cele de producţie internă, cât şi cele de import, vor creşte semnificativ iarna următoare, ca urmare a majorării cotaţiilor petroliere, a declarat Hajdinjak.

„În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final”, a spus oficialul companiei de gaze.

În plus, întrucât nu există o competiţie adevărată pe piaţă, fiind doar doi producători interni, preţul gazelor autohtone va tinde să crească şi el spre cel de import.

„Există un risc mare ca preţul de producţie internă plus tariful de înmagazinare să ajungă la nivelul preţului de import”, a susţinut Hajdinjak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *