Acasă » Electricitate » Companiile energetice de stat rămân sub guvernanța corporativă, dar și a interimatului

Companiile energetice de stat rămân sub guvernanța corporativă, dar și a interimatului

13 februarie 2018
Electricitate
energynomics

Legea pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice este neconstituțională, a stabilit, marți, Curtea Constituțională, care a admis astfel obiecția de neconstituționalitate formulată de deputații PNL. CCR arată că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

Modificările legislative vizau să elimine obligația numirii de manageri independenți politic în conducerea executivă și în Consiliile de Administrație ale unor companii de stat, între care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi București, Romgaz, Transelectrica, Administrația Porturilor Maritime, Complexul Energetic Oltenia, Romsilva sau Poșta Română.

Curtea a constatat că dispozițiile referitoare la mandatarea Guvernului de a emite hotărâri prin care să prevadă excluderea altor entități economice de la aplicarea regimului juridic prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 contravin rolului constituțional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a țării, precum și regimului constituțional al hotărârilor de Guvern.

„În ceea ce privește modificările aduse OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, au fost sesizate numeroase încălcări ale tehnicii legislative în procesul de elaborare și de adoptare a proiectului de lege, precum și instituirea unui regim juridic extraordinar care conferă Guvernului atribuții ce depășesc cadrul constituțional”, se arată în textul sesizării trimise CCR.

Modificările la această lege, adoptate în decembrie 2017 de Camera Deputaților, au fost contestate și de Fondul Proprietatea, care este acționar minoritar în mai multe companii de stat și care a cerut președintelui Klaus Iohannis reexaminarea actului normativ, susținând că aceste modificări „au golit practic de conținut ordonanța privind guvernanța corporativă”.

Pe parcursul anului trecut multe dintre companiile de stat au fost conduse de echipe manageriale numite pe perioade de doar câteva luni, între acestea Transelectrica, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *