Acasă » Petrol și Gaze » Curtea Europeană ridică interdicția Gazprom de a accesa suplimentar gazoductul german Opal

Curtea Europeană ridică interdicția Gazprom de a accesa suplimentar gazoductul german Opal

25 iulie 2017
Import-Export
energynomics

Curtea Europeană de Justiție a ridicat interdicția impusă în decembrie Gazprom, la cererea polonezilor de la PGNiG, de a accesa o capacitate suplimentară a gazoductului german Opal.

Curtea consideră că P)lonia nu are de ce să se teamă în ceea ce privește securitatea energetică, odată cu creșterea debitului de gaze prin consucta Opal, întrucât dispune de acorduri cu Gazprom până în 2020 și 2022.

Astfel, Gazprom va putea în curând să liciteze pentru o capacitate suplimentară de până la 12,8 miliarde mc/ an în cadrul conductei ce dispune de un total de 36,5 Bcm / an.

Operatorul Opal, OGT, a declarat vineri, înainte de anunțarea deciziei, că va începe să ofere noi capacități pe platforma de rezervare Prisma din nou în licitații zilnice, lunare și/ sau trimestriale, dacă și când interdicția va fi ridicată, potrivit Platts.

Gazprom poate licita alături de alte companii pentru această capacitate suplimentară, în condițiile stabilite prin decizia CE din octombrie. Gazprom are deja acces unic la o capacitate de 12,8 miliarde mc / an în capacitatea Opal, în baza unui acord cu autoritatea germană de reglementare a energiei BNetzA și CE.

Atât PGNiG, cât și guvernul polonez au cerut instanței să mențină interdicția până când se pronunță asupra cererilor lor separate de anulare completă a deciziei CE. Reclamanții susțin că decizia CE ar permite companiei Gazprom să trimită mai mult gaz prin conducta Nord Stream 1 de 55 miliarde mc / an în Marea Baltică către Germania.

Nord Stream 1 are conexiune cu Opal, care transportă gaze în Germania până la granița cu Cehia.

Reclamanții susțin că accesul la extra-capacitatea Opal ar reduce fluxul gazelor naturale rusești prin conducta Yamal-Europa prin Polonia și conducta Brotherhood prin Ucraina, amenințând securitatea aprovizionării Poloniei și subminând concurența.

Dar președintele Tribunalului a declarat vineri că Gazprom are un contract de tranzit pentru a utiliza Yamal-Europa până în 2020 și un contract de furnizare cu PGNiG până la sfârșitul anului 2022.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *