Acasă » Termo » Minerit » CEO estimează pierderi de 198 de milioane de euro în anul trecut

CEO estimează pierderi de 198 de milioane de euro în anul trecut

21 ianuarie 2016
Minerit
energynomics

Complexul Energetic Oltenia (CEO) anticipează pierderi de 895 de milioane de lei (197,5 milioane de euro) anul trecut, în timp ce veniturile s-au cifrat la 4,45 miliarde lei (circa 982 de milioane de euro), a anunțat Directorul General interimar, Laurențiu Ciobotărică.

„La închiderea exerciţiului financiar 2015 estimăm un rezultat negativ de 895 milioane lei. S-a vorbit de un profit de exploatare de 20 de milioane de lei la luna noiembrie, atunci când am înregistrat anumite elemente – avem un transfer de afacere cu Cariera Berbeşti cu CET Govora, tranzacţia respectivă a adus o pierdere companiei de 107 milioane de lei, ce va fi adusă în bilanţ la sfârşitul anului, societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 de milioane de lei, faptul că nu le-am achiziţionat sau nu le-am plătit, nu înseamnă că ele nu sunt cheltuieli de exploatare pentru 2015. Avem pierderi din creanţe, însemnând sume de bani pe care compania le avea sau le are de recuperat din vânzări de energie termică, de cărbune în sumă de 419 milioane lei”, a declarat Laurenţiu Ciobotărică, citat de Agerpres.

El nu crede că sumele de bani pe care le datorează complexului mai multe CET-uri din țară vor putea fi vreodată recuperate.

„Am vândut la RAAN (Regia Autonomă a Activităților Nucleare – n.r) şi nu am încasat suma de 120 de milioane de lei, am vândut la Termo Craiova şi nu am încasat creanţele, la Oradea, la UATAA, la CET Arad. În momentul de faţă este de fapt o pierdere din neîncasarea acelor creanţe… Noi considerăm că sumele respective nu vor mai fi încasate, există la câteva dintre ele o proporţie de circa 5%, 10%, 15%. (…) avem investiţii pe care compania, din anumite motive, nu le-a putut finaliza. Parte din ele nu vor fi mai finalizate niciodată, drept pentru care sunt considerate costuri şi pierderi pentru companie”, a mai precizat Laurenţiu Ciobotărică.

„Lucrăm împreună, directoratul, toţi colegii de aici, cu susţinerea Consiliului de Supraveghere, la un plan de eficientizare şi restructurare a companiei, astfel încât obiectivele pe care ni le asumăm să fie predictibile, să fie măsurabile şi să arătăm stabilitate. (…) Planul de eficientizare a fost demarat de la sfârşitul anului trecut, nu pentru că am anticipat pierdere în anul respectiv, ci pentru că această companie va trebui să facă faţă tuturor schimbărilor care vor apărea în perioada următoare. Avem un mare avantaj faţă de toţi ceilalţi din piaţă, suntem propriul nostru furnizor, avem Divizia Minieră, acolo va trebui să fim atenţi ca lucrurile să meargă în direcţia bună, ne dorim scăderea costurilor de producţie, pentru că acolo avem predictibilitate şi acolo ţine de noi să putem interveni. Cel puţin o perioadă avem predictibilitate şi pe vânzarea de energie, că până la urmă vânzarea de energie ne aduce venituri şi veniturile din vânzarea de energie trebuie să fie mai mari decât costurile de producere a energiei”, a mai declarat Laurențiu Ciobătărică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *