Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Profitul Chevron a înregistrat cel mai mare declin din ultimii patru ani

Profitul Chevron a înregistrat cel mai mare declin din ultimii patru ani

energynomics

Chevron, a doua mare companie energetică la nivel mondial după capitalizarea de piaţă, a înregistrat un declin de 26% al profitului net în trimestrul doi, cel mai amplu din ultimii patru ani, la 5,37 miliarde dolari, şi a ratat aşteptările analiştilor din cauza scăderii preţurilor şi producţiei. În urmă cu un an Chevron a obţinut un profit net de 7,21 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. Producţia de petrol şi gaze naturale a Chevron a scăzut cu 1,6%, la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, noile exploatări din Angola, Golful Mexic şi Pennsylvania nereuşind să compenseze declinul producţiei la exploatările mai vechi, potrivit companiei americane.

Preţul obţinut de Chevron pentru petrolul vândut în străinătate a scăzut cu 5% în trimestrul al doilea, în timp ce profitul operaţiunilor de rafinare a coborât cu 59%, la 766 milioane de dolari. Vânzările au scăzut cu 8,4%, la 57,4 miliarde de dolari. Preşedintele şi directorul executiv al Chevron, John S. Watson, s-a angajat în luna martie să crească producţia de petrol şi gaze a grupului cu o cincime, la 3,3 milioane de barili de echivalent petrol pe zi, până la sfârşitul lui 2017, prin intermediul unor mega-proiecte cum este dezvoltarea unei exploatări majore de gaze în Australia.

Şi profitul net al Exxon Mobil, cea mai mare companie tranzacţionată public din sectorul energiei, a scăzut cu 57% în trimestrul al doilea, la 6,86 miliarde de dolari, primul declin înregistrat în ultimii patru ani, din cauza evoluţiei negative a cotaţiei petrolului.

Costuri în creștere pentru Chevron

Creșterea din domeniul producției industriale de petrol și gaze din SUA a ocolit cei doi giganți americani. Ediția online a Wall Street Journal informează că producția de petrol și gaze a Exxon a scăzut în 2012 cu 6% față de 2011, până la 4,2 milioane barili/zi. Pe același interval analizat, producția Chevron a scăzut cu 2,4%l atingând 2,6 milioane barili/zi. Rezultatele celor două companii contrastează cu trendul producției la nivel mondial, care a înregistrat o creștere de 12% în ultimii 10 ani. Prețurile petrolului s-au triplat în ultimul deceniu, ajungând și la peste 100 dolari/baril, dar dacă oferta nu este pe măsură devine destul de scump să poți exploata resursa în condiții de rata de profit marginală consistentă.

Costurile Chevron pentru a produce o mie de metri cubi de gaz sau un baril de petrol au crescut cu 41% față de cele din 2010, iar cele ale Exxon cu 23,5%. De asemenea, costurile cu capitalul au crescut pentru cele două companii, lichiditățile au scăzut față de trimestrul trecut, s-au acumulat datorii prin emiterea de obligațiuni corporatiste (cel mai recent în iulie, Chevron a emis bond-uri în valoare de 6 miliarde de dolari), iar ExxonMobil a oprit suspendat programul de răscumpărare a acțiunilor companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *