Acasă » Electricitate » ALEA anunță lansarea proiectului IN-PLAN, finanțat prin Programul Uniunii Europene LIFE

ALEA anunță lansarea proiectului IN-PLAN, finanțat prin Programul Uniunii Europene LIFE

29 noiembrie 2022
Dezvoltare profesională
energynomics

Proiectul IN-PLAN, finanțat prin Programul Uniunii Europene LIFE, și-a început activitățile oficial prin întâlnirea de lansare a proiectului care a avut loc la Zagreb la începutul lunii noiembrie. Proiectul va fi derulat pe parcursul a 42 de luni de către parteneriatul format din 9 organizații din opt țări ale Uniunii Europene fiind coordonat de Agenția de energie regională din Nord Vestul Croației (REGEA)  iar partener pentru Romania este Agenția Locala a Energiei Alba  – ALEA.

”Planificare energetică, climatică și spațială integrată”, pe scurt IN-PLAN (#LifeINPLAN), va permite autorităților locale și regionale să își implementeze în mod armonizat planurile de dezvoltare legate de aceste domenii”, precizează  directorul executiv al ALEA, Florin Andronescu.

Obiectivul general al IN-PLAN este de a dezvolta, testa și implementa practica IN-PLAN – o structură de sprijin de lungă durată care permite autorităților locale și regionale să își implementeze într-o manieră integrată planurile de amenajare teritorială, de energie durabilă și pentru adaptări la schimbări climatice prin:

  1. integrarea planificării energetice, climatice și a teritoriului (precum și alte tipuri de instrumente de planificare, cum ar fi mobilitatea, infrastructura etc.);
  2. asigurarea angajamentului la toate nivelurile politice (prin integrare verticală);
  3. adecvarea măsurilor incluse cu linii bugetare specifice locale și regionale.

Echipa IN-PLAN va implica 15 autorități locale, denumite orașe ”Far” (Lighthouses) pentru a crea, implementa și rafina practica IN-PLAN, orientările operaționale și programul de consolidare a capacităților. În România orașele ”Far” identificate sunt: Alba Iulia, Cluj Napoca și Sebeș. Alte 30 de autorități locale și regionale – Orașe pilot – vor beneficia, parțial, de practica IN-PLAN. Până la finalul proiectului practica va fi testată în 5 state membre UE: Croația, Irlanda, Italia, România și Suedia.

Pe lângă furnizarea acestei abordări inovatoare și eficiente, IN-PLAN intenționează să capaciteze autoritățile locale și regionale precum și agențiile lor de energie, printr-un program în doi pași de consolidare a capacităților.

Primul pas îl reprezintă derularea sesiunilor de „formare a formatorilor”- creșterea capacităților a cel puțin 50 de agenții de energie și/sau dezvoltare din întreaga Europă pentru a deveni multiplicatori de practică IN-PLAN. Al doilea pas va avea ca scop transmiterea acestor cunoștințe autorităților locale și regionale (organizații replicatoare), sprijiniți de către partenerii naționali sau multiplicatori formați în acest sens.

În cele din urmă, proiectul IN-PLAN va urmări instituționalizarea acestei practicii la toate nivelurile prin dezvoltarea a 6 grupuri de coaliție (1 la nivelul UE și 1 pentru fiecare stat membru IN-PLAN – Croația, Irlanda, Italia, România și Suedia pentru a disemina recomandări de politici. care vizează instituționalizarea planificării și bugetării integrate în întreaga Europă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *