Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Europa Centrală și de Est alocă fonduri UE pentru depozitele de deșeuri și combustibili fosili

Europa Centrală și de Est alocă fonduri UE pentru depozitele de deșeuri și combustibili fosili

12 decembrie 2014
Consumatori
energynomics

Țările din Europa Centrală și de Est au alocat mai mult de jumătate din fondurile UE pentru deșeuri de incinerare și depozitele de deșeuri, planurile incluzând finanțarea industriilor de combustibili fosili, conform unei analize prezentate de EurActiv.com.

Planurile de finanțare nu vor convinge investitorii să susțină tehnologii regenerabile și cu emisii reduse de carbon și nici nu vor da un semnal suficient de puternic pentru a stimula tranziția către o economie circulară, în ciuda unei cvadruplări a cheltuielilor de eficiență energetică, au declarat Friends of the Earth Europe și CEE Bankwatch într-un raport publicat pe 11 decembrie.

Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Estonia, Lituania și Croația au alocate un total de 146 miliarde de euro din bugetul UE pentru dezvoltare regională și cheltuielilor de coeziune. Fondurile reprezintă aproximativ o treime din cheltuielile UE, pe loc secund doar după cele alocate pentru politica agricolă comună.

Țările au prezentat proiecte ale unor planuri de cheltuieli pentru perioada 2014-2020, care pot fi modificate. Planurile vor fi finalizate după negocierile cu Comisia Europeană, cu excepția Letoniei și Estoniei, care au programe operaționale susținute de către executiv.

Planurile sunt evaluate în funcție de 11 obiective, inclusiv trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon. Schimbarea este un obiectiv central al noii politici regionale 2014-2020 consacrate în acorduri de parteneriat semnate de statele membre.

Bugetul UE pentru perioada 2014-2020 conține, de asemenea, un acord conform căruia cel puțin 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Aceste cheltuieli ar trebui să încurajeze țările mari producătoare de emisii de carbon ale căror guverne nu acordă prioritate cheltuielilor climatice pentru a-și schimba strategia, spun sursele citate.

Dar guvernele au planificat să folosească banii pentru combustibili fosili și în proiectele mari consumatoare de resurse, blocându-le în „tranzacții futures cu energii poluante”, a declarat Markus Trilling, coordonator fonduri UE al Bankwatch și Friends of the Earth Europe.

Comisia Europeană a declarat că negocierile asupra unor planuri de cheltuieli ar putea continua până la mijlocul anului viitor. Acesta a confirmat că era de așteptat o creștere semnificativă a cheltuielilor în eficiență energetică, în timp ce sprijinul energiei regenerabile ar rămâne stagnant.

Trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon și energie a fost prioritară în agenda UE, iar dezvoltarea regională a UE și politica de coeziune ar aduce o contribuție importantă la realizarea acesteia, a adăugat Trilling.

Principala sursă de finanțare pentru dezvoltare publică

Friends of the Earth Europe and CEE Bankwatch Network au comparat raportul proiectului de cheltuieli pentru perioada 2014-2020, cu modul în care fondurile au fost alocate în perioada anterioară, acum șapte ani. Fondurile UE au fost de multe ori principala sursă de finanțare pentru dezvoltare publică în țările analizate, se arată în raport.

Dar planurile actuale nu ar cataliza trecerea la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, nu oferă investitorilor siguranța de care au nevoie pentru sprijini proiecte verzi, și ar împiedica țările în îndeplinirea obiectivelor lor pentru 2020.

Cheltuielile pentru eficiența energetică au crescut de patru ori în cele opt țări, cu cele mai mari majorări în Republica Cehă, Polonia și Slovacia.

Dar proiectele de incinerare și depozitare a deșeurilor au alocate mai multe fonduri decât prevenirea generării deșeurilor, reutilizarea, reciclarea și reducerea acestora. 1,18 miliarde de euro sunt rezervate pentru deșeurile menajere, inclusiv incinerare și depozitele de deșeuri. Aproape 1,1 miliarde de euro sunt alocate pentru sortarea deșeurilor, compactarea și reciclarea lor, și 403 milioane de euro pentru deșeuri comerciale, industriale și periculoase.

Industriile mari emitente de carbon încă primesc fonduri. Estonia și Polonia planifică investiții substanțiale în infrastructura fosilă, potrivit raportului. Combustibilii fosili reprezintă mai mult de 20% din infrastructura de energie finanțată de la bugetul UE.

Cheltuielile verzi au rămas aceleași în ultimii șapte ani. În Republica Cehă, în special, sunt în scădere. Mai mult, aproape toate resursele alocate în Estonia, Letonia și Lituania, sunt dedicate proiectelor de biomasă. Raportul susține că astfel de proiecte au un potențial dăunător asupra mediului.

În domeniul transporturilor, drumurile vor primi mai mult de jumătate din fonduri, feroviarul aproximativ un sfert, și doar cantități marginale sunt alocate transportului urban ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *