Acasă » Regenerabile » Eolian » Potențialul eolian al României este cel mai ridicat din sud estul Europei

Potențialul eolian al României este cel mai ridicat din sud estul Europei

26 martie 2021
Eolian
energynomics

După mulți ani de blocaj, generarea de energie din resurse eoliene are noi perspective în România. Liberalizarea pieței de energie electrică și introducerea contractelor de tip PPA sunt două elemente încurajatoare. Pentru un termen mediu, interesul manifestat de țările riverane față de potențialul eolian offshore la Marea Neagră este încă unul. Am discutat cu Dan Petre, director de țară la Vestas CEU Romania, despre oportunitățile și provocările pe care le are înainte un mare furnizor de echipamente și servicii de mentenanță.

Stimate domnule Dan Petre, cu excepția anului 2020, pentru care nu avem încă datele disponibile, am observat o creștere a cifrei de afaceri și a numărului de angajați în 2018 și 2019. Pe ce se bazează această evoluție pozitivă și cum au stat lucrurile în 2020?

Într-adevăr, Vestas România a cunoscut o creștere constantă in zona din mai multe motive. Am reușit să creștem datorită dezvoltării în zona Multibrand. Acest lucru ne-a condus la o creștere a capacității deservite, la angajarea continuă și chiar la un nou centru operațional de servicii în orașul Tulcea. În acest fel, ne răspândim amprenta logistică și operațională și gestionăm o reacție mai rapidă pentru echipa noastră de troubleshooting, dacă este necesar. De asemenea, acum 3 ani am deschis Centrul de Instruire Tehnică și GWO care oferă atât cursuri teoretice cât și practice din diverse domenii, cum ar fi primul ajutor, lucrul de la înălțime sau siguranța în lift. Centrul este complet certificat GWO de DNV.

De asemenea, din 2018 avem la Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța, un depozit regional cu o suprafață totală de aproximativ 2.000 mp, care livrează piese și materiale nu numai către cele 4 centre locale de servicii, ci și către întreaga Europă de Est. Nu în ultimul rând, avem aici în România Centrul Global al Tehnicienilor care călătoresc pe tot globul pentru a îndeplini sarcini speciale pentru alte entități Vestas.

Parcul de generare din surse eoliene este deja unul matur în România și impune un plus de atenție din perspectiva întreținerii. Cât reprezintă serviciile de mentenanță din cifra de afaceri a Vestas în România?

Datorită faptului că încă nu au existat activități de instalare a turbinelor în 2020, întreținerea turbinelor și toate serviciile conexe menționate mai sus reprezintă cifra de afaceri completă a companiei Vestas în România. Subcontractanții Vestas din România cu sute de angajați susțin construcția de turbine eoliene Vestas în toată Europa.

În prezent, în contextul Green Deal și al eforturile întărite de decarbonare la nivel european, resimțiți un interes sporit a investitorilor în segmentul eolian din România?

Într-adevăr, observăm un interes crescut și sperăm că piața se va redeschide foarte curând.

Care ar fi principalele impedimente în dezvoltarea de noi parcuri eoliene în România?

Industria eoliană are nevoie de condiții politice atractive și fiabile pe termen lung pentru a relua și conduce expansiunea necesară a energiei eoliene în România, pe baza unui ambițios plan național de energie, în conformitate cu obiectivele și legislația europeană. Sunt necesare măsuri și acțiuni concrete pentru îndeplinirea acestor planuri și obiective.

Hidrogenul este văzut de unii comentatori drept un potențial adjuvant pentru producția intermitentă de energie electrică din resurse regenerabile. Aveți cunoștință de asemenea proiecte comerciale în Europa?

Hidrogenul verde este o prioritate cheie pentru realizarea Pactului Verde European și a tranziției energiei în Europa. Este văzută pe scară largă ca o tehnologie care poate acoperi decalajul dintre producția de energie electrică din energie regenerabilă și obiectivul decarbonizării unei mari părți din consumul de energie al UE până în 2050. Pentru a stabili felul în care hidrogenul poate fi utilizat în acest mod și pentru a face un prim pas către stabilirea cadrului de reglementare pentru o piață europeană a hidrogenului, UE a emis anul trecut „Strategia privind hidrogenul pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic”.

Recent, Vestas și Mitsubishi Heavy Industries au semnat un acord pentru extinderea parteneriatului lor în soluții de energie durabilă. Ca parte a acestui acord, cele două companii intenționează să colaboreze în domeniul hidrogenului verde. Privind hidrogenul, suntem pe cale de a înfrunta provocarea stocării energiei regenerabile. Dacă doriți să aflați mai multe despre starea hidrogenului verde în Europa, vă rugăm să contactați Alianța Europeană pentru Hidrogen, precum și informațiile despre proiectul nostru hibrid Kennedy Park, de pe site-ul nostru.

Mai sunt încă regiuni cu regimuri favorabile de vânt în care nu există parcuri eoliene de mari dimensiuni?

Potențialul eolian al României este cel mai ridicat din sud-estul Europei. Există hărți eoliene detaliate pentru România, iar datorită dezvoltării tehnologiei și a turbinelor eoliene pentru intensitate de vânt redusă, cu siguranță pot fi utilizate regiuni noi sau suplimentare pentru turbinele eoliene onshore.

Cum a evoluat tehnologia Vestas în ultimii 10 ani de zile, de la primul val de investiții în regenerabile?

În ultimii 40 de ani, Vestas a inițiat continuu noi tehnologii și soluții care ne-au permis, împreună cu clienții noștri, să aducem soluții fiabile de energie eoliană în 83 de țări din întreaga lume, plantând astfel semințele industriei eoliene moderne. Fiecare proiect reprezintă o călătorie în sine, ajutându-ne să maturizăm capacitățile și cunoștințele pe care le oferim astăzi partenerilor noștri de afaceri pentru a extinde amprenta energiei eoliene pe noi teritorii. Cele mai recente contribuții la portofoliul nostru de produse sunt V236-15 MW, cu cea mai mare suprafață a rotorului din lume, care depășește 43.000 m2 și o producție anuală de energie eoliană de aproximativ 80 GWh/an, care este suficientă pentru a alimenta aproximativ 20.000 de locuințe europene. V236-15MW este o turbină eoliană offshore.

De asemenea, oferim turbine eoliene onshore foarte puternice, iar în prezent avem soluția potrivită pentru fiecare amplasament. Platforma Enventus este turbina noastră eoliană onshore de nouă generație extrem de competitivă. Cu o suprafață a rotorului de peste 20.000 m², V162-6.0 MW ™ are cea mai mare dimensiune a rotorului din portofoliul Vestas pentru a realiza o producție de energie de vârf în industrie, asociată cu un factor de capacitate ridicat. V162-6.0 MW™ este relevantă pentru vitezele de vânt reduse și medii, cu o aplicabilitate extinsă la viteze de vânt medii ridicate. Cu un nivel de putere sonoră standard de 104 dB (A) și o producție de energie cu peste 25% mai mare decât V150-4.2 MW™, V162-6.0 MW™ stabilește un nou punct de referință în materie de competitivitate.

România, dar și Ucraina, se arată interesate de potențialul eolian offshore de la Marea Neagră. Cât de aproape sau de departe vedeți eventuale proiecte în această zonă?

Urmărim cu interes evoluția sectorului de energie regenerabilă din România și Ucraina.Mai ales, perspectivele promițătoare oferite de turbínele eoliene offshore în această regiune. În calitate de lider global în domeniul surselor regenerabile de energie, Vestas se străduiește să dezvolte continuu soluții avansate pentru generarea de energie verde – numai făcând acest lucru putem asigura un sistem energetic viitor durabil. Producția offshore va juca un rol esențial în creșterea energiei eoliene, iar noua noastră turbină eoliană V236-15 MW va fi un motor în această dezvoltare prin scăderea costului energiei, făcând astfel pe clienții noștri mai competitivi în licitațiile din viitor. Pe măsură ce apar noi oportunități, Vestas va fi acolo.

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din martie 2021 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *