Acasă » Electricitate » Tehnologii şi servicii pentru clădiri mai eficiente energetic (EBC, 20 aprilie)

Tehnologii şi servicii pentru clădiri mai eficiente energetic (EBC, 20 aprilie)

21 aprilie 2017
Electricitate
energynomics

Potenţialul maxim de reducere a consumurilor şi costurilor cu energia este identificat la nivelul clădirilor. Deocamdată, însă, în România, piaţa de birouri şi cea de spaţii comerciale sunt singurele în care există interes, înţelegere şi disponibilitate financiară pentru a investi în această direcţie. Blocurile de locuinţe şi spaţiile deţinute de autorităţile publice centrale constituie un segment imens, încă neconectat la tendinţele şi oportunităţile pe care tehnologia modernă le oferă. Experţi din cadrul Schneider Electric, ATALIAN şi ANRE au stimulat dezbaterile la cea mai recentă ediţie Energy Breakfast Club, desfăşurată joi, 20 aprilie, la Palatul Cesianu Racoviţă, din Bucureşti.

În anul în care compania Schneider Electric România împlineşte 20 de ani, produsele Schneider la nivel global sunt tot mai prezente, într-o dezvoltare puternică prin care oferă răspunsuri la tendinţele şi provocările perioadei actuale. Conectivitatea este unul dintre cuvintele de ordine care s-au impus deja de ani buni, se pot însă deja identifica trei mega-tendinţe la nivel global: urbanizare, digitalizare, industrializare.

EcoStruxure – inovaţie de la Schneider Electric

Potenţialul de eficienţă energetică este uriaş, potrivit estimărilor prezentate de reprezentantul Schneider Electric: la nivel industrial, circa 58% din potenţial nu este valorificat. La nivelul infrastructurii, ponderea este de 79%, iar aceasta urcă la 82%, în sectorul clădirilor. „Sectoarele rezidenţial, clădiri de birouri şi centre de date sunt mai de curând în aria de interes a companiei Schneider, dar avem deja exemple de rezultate excelente din ultimii ani”, a spus Răzvan Copoiu. Soluţiile pe bază de internet of things au permis construirea şi echiparea completă a clădirii The Edge, din Amsterdam, care a obţinut cel mai bun rating BREEM acordat vreodată – 98,33%. „Este cea mai eficientă energetic clădire la nivel global”, a subliniat Răzvan Copoiu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI RĂZVAN COPOIU

EcoStruxure este cuvântul pe care vă îndemn să îl reţineţi pentru că este conceptul care integrează soluţiile şi expertiza unei companii globale, cu o cifră de afaceri de aproape 25 de miliarde de euro şi circa 140 de mii de angajaţi în peste 100 de ţări. Platforma EcoStruxure permite conectarea echipamentelor, cel mai fin control al acestora şi transferul informaţiilor în aplicaţii, soluţii analitice şi servicii de administrare,” a explicat Răzvan Copoiu.

Soluţia Atalian: Economii de energie garantate prin contract

Serviciile de facility management sunt cel mai adesea luate la pachet odată cu clădirea şi foarte rar sunt înţelese ca servicii cu valoare adăugată, a subliniat Andrei Postelnicu, director de vânzări şi dezvoltarea afacerii la ATALIAN România. „Facility management înseamnă oamenii şi companiile din spate care au grijă de clădire de la darea în folosinţă pentru a maximiza investiţia celui care a construit sau care deţine clădirea respectivă”. Din această perspectivă, furnizorii de servicii de facility management trebuie să vină cu noi soluţii, inclusiv în ceea ce priveşte managementul energetic al clădirii.

Soluţia Ergelis, de la ATALIAN, este aplicabilă pe orice tip de clădire – nouă sau deja în folosinţă, fie că dispune de un sistem de management sau nu. „Ergelis este un instrument care permite monitorizarea şi controlul de la distanţă a echipamentelor din clădire pentru a obţine în timp real şi automatizat optimizarea consumurilor”, a explicat Postelnicu. În plus, fiecare clădire are alocat un energy manager care poate interveni atunci când situaţia o impune. Reprezentantul ATALIAN a prezentat un studiu de caz – clădirea Allianz din Paris, La Defense, în care au fost monitorizate 600 de notificări de alertă într-un interval de 3 ani, situaţii în care s-a impus intervenţia managerului energetic alocat.

Soluţia Ergelis poate să coste de la 40-50 de mii de euro, până la 150 de mii de euro, în funcţie de caracteristicile clădirii.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ANDREI POSTELNICU

Din punct de vedere financiar, ATALIAN propune varianta în care investiţia iniţială este suportată de beneficiar şi cea în care contractul prevede plata lunară a unei sume (abonament), cu investiţia iniţială acoperită de ATALIAN. În orice variantă, costurile sunt acoperite în maxim 3 ani, iar economiile de energie (între 10% şi 20%) sunt garantate prin contract. „În cazul clădirilor existente care nu dispun de BMS economiile obţinute pot fi foarte spectaculoase”, a subliniat Postelnicu. În studiile de caz prezentate, economiile obţinute la opt clădiri din Franţa s-au înscris între 1,6 şi 7,7 euro pe metru pătrat într-un an – în medie, economia este 2 euro pe metru pătrat într-un an.

Ţinte îndepărtate în reabilitarea energetică a clădirilor

În intervenţia domniei sale, Corneliu Rădulescu, director Direcţia Eficienţă Energetică în cadrul ANRE, a subliniat faptul că indicatorii macro şi reperele principale în raport cu Comisia Europeană arată bine. România este confortabil în graficul de îndeplinire a ţintei de creştere a eficienţei energetice, în principal pentru că produsul intern brut a crescut în anii din urmă simultan cu reducerea puternică a consumului de energie primară. Modificările de structură economică şi, parţial, investiţiile sectorului industrial pentru creşterea eficienţei energetică sunt responsabile de această evoluţie.

Pe de altă parte, la nivelul clădirilor, evoluţiile sunt cu mult mai puţin mulţumitoare. „Suntem în curs de elaborare / definitivare a celor două rapoarte care trebuie trmmise la Comisia Europeană – raportul de program şi raportul privind monitorizarea Planului Naţional de Acţiune în domeniul Eficienţei Energetice”, a subliniat Rădulescu. „Materialele de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene ar trebui să fie gata în câteva zile şi atunci vom şti mai clar ce s-a întâmplat în 2016 cu clădirile din proprietatea autorităţilor publice centrale şi cu blocurile de locuinţe”. România trebuie să reabiliteze energetic 3% din totalul suprafeţelor clădirilor din proprietatea autorităţilor publice centrale, în fiecare an, şi sunt puţine şanse să constatăm realizări importante din acest punct de vedere. „Dacă am reuşit să evităm în ultimul moment un infringement pe transpunerea directivei europene, mă tem că ne vom confrunta cu un risc încă şi mai mare pe implementarea acestei directive”, a avertizat Rădulescu.

Oficialul ANRE a insistat asupra nevoii de educare a publicului general, încă din scoala primară, în legătură cu eficienţa energetică şi măsurile elementare pe care le avem la dispoziţie.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CORNELIU RĂDULESCU

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 60 de experţi, reprezentanți de la: #better, Advantage Austria, AIIR, UTCB, ANRE, AOAR, APMCR, Atalian, ATREA, Beia Consult International, BOGART, CBRE, Centrul Energie, DOX, Electrica Furnizare, Elsaco Brunata, EPG, ESCOROM, Exe Green Holding, Flash Group, Forumul Inventatorilor Români, Grundfos, Inform Design SRL-D, Jereh, Kerui Group, KimoServ SRL, Lisscom Brasov, MET, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Phoenix Contact, Popa P. Ion – auditor energetic pentru clădiri, Power Electric, Promaco Property Management, ROGBC, România Actualităţi, Schneider Electric România, SE-GES, Siemens, Skanska, Suite Home, TEB Energy Business, Termo Service 2000, TGA Clima Proiect, TimePal România, Unilever, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Util Apa Proiect SRL.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Schneider Electric România, Atalian şi ATREA.

Participare

În 2017, energynomics.ro îşi propune să organizeze 10 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office aata energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *