Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » 20 de lucruri pe care le putem face pentru scăderea facturilor la electricitate şi gaze

20 de lucruri pe care le putem face pentru scăderea facturilor la electricitate şi gaze

27 noiembrie 2013
Consumatori
energynomics

Deja am avut prima ninsoare din această iarnă și pentru fiecare dintre noi factura la energie electrică și gaze reprezintă o provocare. Suntem constant preocupați de cum să păstrăm confortul termic al locuinței noastre fără ca bugetul de care dispunem să nu fie profund afectat. Alături de sezonul rece, traversăm și o perioadă în care prețurile la energie înregistrează creșteri trimestriale din pricina procesului de liberalizare. Prin urmare, trebuie să luăm în considerare utilizarea eficientă a resurselor de încălzire și iluminare, care să ne permită menținerea unui stil de viață demn alături de un control inteligent al costurilor.

Preocuparea pentru eficiență energetică nu aparține însă doar consumatorilor casnici ori celor industriali. Producătorii de echipamente electrice și electrocasnice, constructorii de clădiri care trebuie să ia în considerare un audit energetic pentru imobilele construite, dar și marile companii de utilități se angajează în acțiuni care încearcă să educe clienții cum să utilizeze eficient resursele de energie. Furnizorul de gaze și energie electrică E.ON Energie România a creat o listă cu recomandări pentru reducerea facturii la gaze și electricitate.

FereastraPentru reducerea facturii la gaze, compania de utilități recomandă izolarea îmbinărilor ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive. Pierderile prin tâmplăria de lemn a ferestrelor făcute din sticlă cu un singur strat pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură din timpul iernii. Costurile sunt reduse într-o proporție consistentă (50%) și prin izolarea termică a ferestrelor, acoperișului și pereților clădirii.

E.ON Energie recomandă păstrarea unei temperaturi confortabile în cameră, nici prea mică, dar nici prea mare. Compania atrage atenția că peste temperatura de 19 °C, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8%.

Ferestrele se deschid complet pe perioade scurte de timp, nu se las întredeschise pe perioade mai lungi. În acest fel aerul rece îl înlocuiește mai repede pe cel cald iar aerisirea și încălzirea se fac mai rapid.

CalorConductele de agent termic și care traversează spații reci să fie izolate bine, diminuând pierderile temperaturii agentului termic. Radiatoarele nu trebuie să fie acoperite, altfel camerele ori spațiile pe care le deservesc se vor încălzi mai greoi.

Consumatorul trebuie să evite încălzirea apei calde până la un nivel care să necesite îmbinarea cu apa rece. Echipa de la E.ON Energie menţionează că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.

Este recomandată folosirea unui termostat pentru centrală. O astfel de automatizare a stabilirii temperaturii din cameră în fiecare moment determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire.

RobinAlături de automatizarea temperaturii centralei, se recomandă și montarea pe calorifere a unor robinete care să controleze debitul agentului termic din fiecare calorifer. Consumul de gaz poate fi optimizat și prin intervenții realizate asupra arzătoarelor aragazelor, prin intervenții la filtrele de apă şi prin înlăturarea depunerilor de calcar de pe conducte.

O investiție cu randament pe termen lung este schimbarea centralelor neperformante sau a sobelor cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere sau cu o centrală termică în condensaţie. Astfel se pot face economii cu energia de până la 20% sau chiar mai mult.

LEDÎn ceea ce privește întreprinderile în care ne putem angaja pentru reducerea facturilor la energie electrică, E.ON Energie recomandă utilizarea becurilor cu tehnologie LED, care împiedică pierderile masive prin căldura degajată. Suntem sfătuiți și să alegem capacitatea becurilor în funcție de destinația spațiului care urmează a fi iluminat și să adecvăm instrumentul de iluminat la activitatea care se desfășoară acolo. Se recomandă și folosirea luminii naturale cât mai mult.

Aparatele de răcire nu trebuie amplasate aproape de surse de căldură, și consumul este diminuat și dacă aparatele electrocasnice sunt de clasă energetică superioară A++ sau A+++. Totodată, să fim atenți să nu lăsăm aparatura în modul stand by, pentru că tot se consumă energie. Cel mai bine este ca aceasta să fie deconectată. E.ON Energie își sfătuiește clienții să verifice periodic instalaţia electrică pentru identificarea contactele imperfecte și a defectelor de izolaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *