Acasă » Interes general » 1,5 milioane de lei pentru analiza cantitativă în vederea elaborării Strategiei Energetice a României

1,5 milioane de lei pentru analiza cantitativă în vederea elaborării Strategiei Energetice a României

27 aprilie 2016
Interes general
energynomics

Ministerul Energiei a lansat astăzi, pe 27 aprilie, licitaţia pentru contractarea de „Servicii de consultanţă de specialitate privind modelarea şi analiza cantitativă a datelor, în vederea elaborării Strategiei Energetice a României pentru intervalul 2016-2030, cu perspectiva anului 2050”.

Valoarea estimată a contractului, fără TVA, este de peste 1,56 milioane de lei, iar criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Companiile sau asocierile de companii interesate pot depune oferte până pe 10 iunie 2016, iar data limită de evaluare a ofertei este 4 iulie 2016. În condiţiile în care lucrurile vor merge potrivit programării, fără întârzieri provocate de eventuale contestaţii împotriva procedurii sau selecţiei, modelarea cantitativă a celor trei scenarii ar putea fi finalizată şi comunicată publicului în prima parte a lunii septembrie.

Demersul analitic trebuie să se raporteze la cele cinci dimensiuni ale Strategiei cadru a UE, indică documentele publicate de Minister: securitate energetică, integrarea deplină a pieței de energie, eficiență energetică, decarbonarea economiei și cercetare, inovare și competitivitate economică. Vor fi luate în calcul investițiile în infrastructura națională energetică aflate în derulare, dar și proiectele încă în stadiu de dezvoltare conceptuală sau de execuție.

Consultantul va realiza trei scenarii: Scenariul de referință (cu menținerea cadrului legislativ și de reglementare până în 2020), Scenariul politici 2030 maximal (asumarea națională a tuturor țintelor europene pentru acest orizont), Scenariul politici 2030 (îndeplinirea obiectivului privind reducerea gazelor cu efect de seră cu 40% și participarea la efortul colectiv pentru atingerea țintelor generale UE privind energia regenerabilă și eficiența energetică).

Principiile metodologice, stabilite în caietul de sarcini, cu trimitere directă la modelarea statistică a evoluției cererii și ofertei de energie pentru oricare dintre cele trei scenarii, sunt fundamentate pe principiile neutralității tehnologice, menținerii unui mix energetic diversificat și echilibrat, minimizării costurilor pentru consumator și menținerea stării de echilibru pentru sectorul energetic național.

Cerințele specifice pentru analiză și modelare solicită luarea în considerare a închiderii grupurilor care nu mai respectă condițiile de mediu în 2016, realizarea unităților 3 și 4, realizarea Tarnița în două etape (500 MW până în 2021 și 500 MW până în 2023), realizarea a unui grup nou pe lignit cu putere cuprinsă între 300 și 600 MW și apariția unui grup nou pe gaze la Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *