V. Popescu, mesaj dur la adresa Hidroelectrica și FP: Mai ușor cu lecțiile de moralitate!

0

Bogdan Tudorache

Ministrul Enonomiei și Energiei a răspuns printr-un mesaj dur adresat Hidroelectrica și Fondului Proprietatea (FP), după ce Fondul a emis un comunicat în urma căruia era acuzat de ingerințe în politica firmei. Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, Virgil Popescu spune că are în plan listarea Hidroelectrica la anul, chiar dacă aceasta un a efectuat toate investițiile necesare, iar FP nu poate da lecții de guvernanță corporativă. Mai jos, integral, mesajul ministrului:

”Interesul românilor primează! Asta se pare că nu înțeleg multe persoane. Le-am solicitat celor de la Hidroelectrica să transmită volumul de investiții realizat în ultimii ani, când au avut prețuri mari la energia electrică, având în vedere că au folosit această scuză. De aceea, aș adresa o întrebare directorului Hidroelectrica, reprezentanților Fondului Proprietatea și reprezentanților statului român în CS al Hidroelectrica: unde este acel volum de investiții? Să înțeleg că este bine că nu au făcut investiții ca să facă profit mare și să plătească dividende? Complet greșit, acest tip de politică este falimentar pe termen lung, iar interesul statului român și al românilor este să avem o companie puternică pe termen lung!

De asemenea, să înțeleg că este bine ce a făcut Hidroelectrica până acum: a vândut ieftin energie la furnizori, pe care aceștia o revând mult mai scump consumatorilor casnici!?! Asta în loc ca Hidroelectrica să o vândă direct, mai ieftin decât o vând furnizorii, dar mai scump decât energia pe care o vinde în acest moment la furnizori?!?! Domnilor de la Fondul Proprietatea unde vedeți băieții deștepti în cele două scenarii prezentate mai sus? Eu văd aici o politică comercială greșită care trebuie să se schimbe în acest an, în contextul liberalizării prețului la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021. Nu vreau să mă gândesc că vreți să țineți compania captivă unor clienți mari și, astfel, împiedicați pătrunderea acesteia pe piața clienților casnici.

Și că tot s-a pomenit de legea guvernanței corporative aș dori să reamintesc că există posibilitatea votului cumulativ care permite schimbarea întregii conduceri a unei companii la cererea unui acționar. Și de asemenea, atât timp cât voi fi ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri voi exercita calitatea de acționar în beneficiul românilor și nu voi permite niciunui acționar să îmi cenzureze cuvintele!

PS: Nu pot accepta să primesc lecții de bună-purtare și de guvernanță corporativă în contextul în care un acționar înțelege să „susțină” (sub ce formă nu reiese clar, dar cel mai probabil financiar) unul sau mai multe articole de presă dedicate companiei la care este acționar. Nu pot accepta asta din două motive: 1. Dacă tot ce ai de spus este legitim și corect, de ce trebuie „susținut” articolul în care-ți transmiți mesajul? Și 2. Ce ne facem cu toți ceilalți acționari care nu-și permit să “susțină” articole de presă? Ei sunt mai puțin acționari sau nu au aceleași drepturi? Mai ușor cu lecțiile de moralitate, când practica nu te recomandă, asta aș vrea să rețină distinșii domni de la FP.

Și pentru o corectă informare: SUSȚIN LISTAREA PE BURSĂ A HIDROELECTRICA cu un procent de 10% sau 15%! Este unul din obiectivele asumate ca ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri”.

Share.

Lasă un comentariu