UE stimulează piața vehiculelor nepoluante prin stabilirea unor ținte obligatorii pentru achizițiile publice

0

Consiliul a adoptat astăzi ținte obligatorii în materie de achiziții publice pentru vehicule cu emisii zero și vehicule cu emisii scăzute în toate statele membre. Noile norme vor mări certitudinea pe piață, vor stimula inovarea și vor promova competitivitatea industriei europene pe plan mondial. Vehiculele nepoluante vor juca un rol esențial în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a emisiilor de poluanți atmosferici, contribuind la respectarea de către UE a angajamentelor sale în temeiul Acordului de la Paris.

“Mizele sunt mari: aerul pe care îl respirăm, schimbările climatice și competitivitatea industriei noastre. Promovarea vehiculelor nepoluante în achizițiile publice este una dintre numeroasele inițiative de măsuri menite să ne transforme în ceea ce vrem să fim: un lider mondial al decarbonizării”, a declarat Răzvan Cuc, ministrul transporturilor din România, președinte al Consiliului

Reforma constă în fixarea la nivel național a unor ținte minime pentru achizițiile publice de vehicule ușoare (autoturisme și camionete) și de vehicule grele (camioane și autobuze) nepoluante, cu o metodă simplă de calculare a respectivelor ținte. Măsurile implică două perioade de referință diferite, una care se încheie în 2025, iar cealaltă în 2030.

Textul include o nouă definiție a unui „vehicul nepoluant”. Definiția unui vehicul ușor nepoluant se bazează pe standardele de emisii de CO2, cu un prag de emisii de CO2 egal cu zero începând din 2026. Definiția vehiculelor grele nepoluante se bazează pe utilizarea de combustibili alternativi. În plus, există ținte parțiale pentru autobuzele cu emisii zero.

Se extinde domeniul de aplicare al normelor în ceea ce privește practicile de achiziții vizate. Noile norme se vor aplica și unei game mai largi de servicii, inclusiv serviciilor de transport rutier public, serviciilor speciale pentru călători, serviciilor de colectare a deșeurilor, precum și serviciilor poștale și celor de livrare de colete.

Normele anterioare ale UE în materie de promovare a vehiculelor nepoluante în achizițiile publice datează din 2009.

Share.

Lasă un comentariu