Acasă » Interes general » Reducerea emisiilor: Consiliul UE adoptă noi standarde de CO2 pentru camioane

Reducerea emisiilor: Consiliul UE adoptă noi standarde de CO2 pentru camioane

14 iunie 2019
Interes general
energynomics

Camioanele de pe drumurile Europei vor fi mai nepoluante, din 2025. Consiliul a adoptat astăzi standardele europene în materie de emisii de CO2 pentru camioane și alte vehicule grele. Conform noilor reguli, producătorilor li se va cere să reducă emisiile de dioxid de carbon ale noilor camioane în medie cu 15% începând cu 2025 și cu 30% începând cu 2030, în comparație cu nivelul actual.

„Aceste noi norme reprezintă un pas crucial spre decarbonizarea și modernizarea transportului rutier european. Acest lucru va aduce beneficii cetățenilor, ne va ajuta să protejăm mediul și să ne atingem obiectivele climatice, precum și să susținem competitivitatea pe termen lung a sectorului transporturilor”, spune Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministru al Mediului.

Aceste obiective sunt obligatorii, iar producătorii de camioane care nu se conformează vor trebui să plătească o amendă financiară sub forma unei prime pentru emisiile suplimentare.

În plus, măsurile specifice vor asigura disponibilitatea unor date robuste și fiabile. Datele vor fi obținute prin intermediul dispozitivelor de bord care monitorizează consumul real de combustibil și de energie al vehiculelor grele.

Comisia a prezentat propunerea privind acest nou regulament la 17 mai 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *