Acasă » Petrol și Gaze » Transgaz a informat acționarii și investitorii privind impactul distribuirii/redistribuirii dividendelor la bugetul statului

Transgaz a informat acționarii și investitorii privind impactul distribuirii/redistribuirii dividendelor la bugetul statului

8 iunie 2017
Petrol și Gaze
energynomics

Conducerea operatorului de transport al gazelor naturale, Transgaz a pregătit o informare privind impactul distribuirii / redistribuirii dividendelor la bugetul statului, pe care urmează să o prezinte acționarilor și investitorilor în cadrul ședinței Adunării Generale a Acționarilor (AGA) din data de 19 iunie 2017, se arată într-un anunț al companiei transmis Bursei de Valori București (BVB).

”Prin bugetul de venituri și cheltuieli al Transgaz pentru anul 2016, aprobat prin Hotărârea AGOA nr. 1/21 martie 2016, au fost fundamentate dividende în valoare de 204.787 de mii de lei, iar prin Hotărârea AGOA nr.1/27.04.2017 a fost aprobată repartizarea profitului net al exercițiului financiar 2016 sub formă de dividende în cotă de 90%, cu o valoare a dividendelor cuvenite bugetului de stat de 545.482 de mii de lei, cu 340.695 de mii de lei (166%) mai mare decât nivelul bugetat”, se menționează în informarea Transgaz.

Potrivit datelor companiei, soldul disponibilităților la data de 31 martie 2017 include valoarea dividendelor aferente anului 2016 aprobate prin Hotărârea AGOA nr. 1/27 aprilie 2017 și neachitate la data de 31 martie 2017 în sumă de 545.482 de mii de lei, data propusă pentru plata dividendele aferente anului 2016 fiind 18 iulie 2017.

Reprezentanții Transgaz subliniază faptul că veniturile lunare ale Transgaz și inclusiv nivelul încasărilor au un caracter sezonier, fiind mai mari în sezonul rece și mult mai reduse în lunile de vară, având un impact direct asupra evoluției disponibilităților societății pe parcursul anului.

La ședința AGOA din data de 19 iunie, vor fi prezentate acționarilor și investitorilor costurile estimate cu investițiile pentru perioada 2017-2019. Șefii companiei vor astfel să tragă un semnal de alarmă asupra riscului privind nerealizarea unor investiții.

Potrivit informării, ”necesarul de investiții al Transgaz cuprinde pe lângă cheltuielile pentru investiții fundamentate prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli (investiții pentru care s-au luat deciziile finale de investiție), cheltuieli pentru proiectele de investiții strategice suplimentare BVC, cuprinse în programul de dezvoltare pe 10 ani aprobat de ANRE. Investițiile strategice ale Transgaz sunt: proiectul BRUA faza 2 (valoare estimată a investițiilor 69 de milioane de euro) și proiectul conectarea Mării Negre (valoare estimată a investițiilor 278 de milioane de euro), proiecte care vor fi demarate ca rezultat al procedurilor de sezon deschis ce se desfășoară pentru vânzarea de capacitate pe punctul de intrare din Marea Neagră și pe punctul de interconectare cu Ungaria, proceduri ale căror rezultate angajante vor fi disponibile în cursul anului 2018”, informează conducerea companiei.

”Acoperirea necesarului de finanțare a programului de investiții are impact asupra gradului de îndatorare care în perioada 2019-2020 poate atinge niveluri ridicate (4-5 ori EBITDA) chiar și în condițiile nedistribuirii rezervelor sub formă de dividende. Depășirea condițiilor de îndatorare agreate cu instituțiile financiare va determina creșterea costurilor de finanțare ale societății și poate da dreptul băncilor de a impune restricții cu impact direct asupra societății și a capacității de a finanța proiectele de investiții strategice”, susțin reprezentanții Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *