Sumele colectate din acciza la combustibil sunt estimate la 1,4 mld. lei

0

Sumele colectate din acciza la combustibil sunt estimate să atingă valoarea de 1,4 miliarde de lei, susține Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

“Sumele atrase din acciză sunt estimate la 1,4 miliarde de lei, iar banii vor veni la bugetul de stat și vor fi repartizați ordonatorilor de credite, ca de obicei. Am avut discuții cu transportatorii la Guvern și s-a discutat pentru continuarea unei scheme în cazul în care se creează un dezechilibru din acest punct de vedere”, a spus Mișa.

”Există riscul ca mulți dintre transportatorii mari să migreze către alte țări în care costul carburanților este mai mic. Atunci, vom contracara acest efect prin crearea unei scheme pentru restituirea unei părți din acciză. În momentul de față, din analiza pe care am făcut-o, prețul carburanților din România raportat la prețul carburanților din Ungaria este cam la același nivel. Suma de bani achitată pentru carburanți este, în continuare, una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Totodată, sarcina fiscală este una dintre cele mai mici din Uniune”, a subliniat șeful MFP.

Mișa a spus că nu are cunoștință de evoluția prețurilor carburanților, dar “a înțeles de la ce a văzut din câteva declarații” că prețul ar fi urcat într-o proporție mult mai mică decât creșterea accizei cu 0,16 bani pe litru, operată în prima etapă.

“Sincer, nu m-am uitat la prețurile carburanților. Înțeleg tot de la dvs., de la media, de la ce am văzut din câteva declarații, că prețul ar fi crescut într-o proporție mult mai mică decât creșterea de 0,16 bani pe litru operată în prima etapă. Mă uit la prețurile la pompă, dar în marea majoritate a timpului circul cu șofer. Obiectivul Ministerului de Finanțe și al meu, ca ministru de Finanțe, este să urmăresc politicile fiscale, nu să citesc în fiecare zi prețul de la pompă”, a spus Mișa, citat de Agerpres.

Accizele aferente principalelor categorii de combustibili (benzină cu plumb, fără plumb și motorină) s-au majorat în România, cu câte 0,16 bani pe litru, în două etape, respectiv din 15 septembrie și 1 octombrie.

Share.

Lasă un comentariu