Romgaz și GSP Power anunță o nouă centrală pe gaze la Halânga

0

Romgaz a anunțat proiectul de construire a unei noi centrale pe gaze în incinta vechii termocentrale de la Halânga, Mehedinți. Compania a semnat un memorandum în acest sens cu GSP Power, cea mai nouă divizie a Grup Servicii Petroliere, companie specializată în servicii offshore. Pe lângă centrala cu o putere instalată de 150 MW, proiectul de la Halânga mai include un parc fotovoltaic de 50 MW.

Unitatea de producție a energiei electrice este gândită special pentru a oferi servicii de echilibrare a sistemului energetic național. Centrala pe gaze va avea o eficiență de 48% și va putea fi pornită în 30 de secunde, pentru a ajunge la capacitate maximă în mai puțin de două minute.

Parcul fotovoltaic se va întinde pe un teren de 96 de hectare din incinta vechi termocentrale, pe halda de zgură care va fi mai întâi ecologizată.

Valoarea investiției urmează să fie stabilită în viitorul imediat, în urma studiilor de pre-fezabilitate și a celor de fezabilitate; tot astfel, responsabilitatea investiției va fi împărțită. Cel mai probabil, centrala pe gaze va fi finanțată de GSP Power, companie care apoi o va opera. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă la Halânga. Oficialii GSP Power au declarat că odată toate avizele obținute, construcția va dura nu mai mult de 12 luni.

Nou înființată, societatea GSP Power este condusă de Carmen Neagu, care a ocupat mai multe funcții de conducere în companii precum Termoelectrica, Electrocentrale București, General Electric, Transelectrica și EnergoBit. Prin GSP Power, grupul GSP vizează construirea a 1.000 MW în centrale electrice pe gaze pe uscat, dar este interesat și de construcția de capacități de generare offshore, dată fiind experiența pe care grupul o are în acest segment.

Share.

Lasă un comentariu