Acasă » Evenimente Trecute » Repere cheie pentru politicile energetice naţionale, la Energy Strategy Summit, Buşteni, 4 iunie

Repere cheie pentru politicile energetice naţionale, la Energy Strategy Summit, Buşteni, 4 iunie

5 iunie 2015
Evenimente Trecute
energynomics

Industria energetică din România are nevoie de strategia naţională ca punct de reper în conturarea politicilor de business la nivelul companiilor. Asociaţiile profesionale, alături de experţii din companii şi din mediul academic, sunt deschise dialogului şi gata să ofere autorităţilor publice analize, studii de caz şi propuneri concrete pentru definirea strategiei energetice a României. Reprezentanţi de vârf ai tuturor sectoarelor energetice şi-au prezentat opiniile înaintea oficialilor guvernamentali la Energy Strategy Summit, în 4 iunie, la Buşteni.

DESCARCĂ RAPORTUL ENERGY STRATEGY SUMMIT 2015.

Organizat de energynomics.ro, Energy Strategy Summit a reunit peste 120 de participanți și s-a bucurat de prezența în calitate de speakeri a 23 de reprezentanţi de top ai companiilor şi ai autorităţilor cu responsabilităţi în industria energetică.

Obiectivul principal al Summitului pentru Strategia Energetică a fost să identifice liniile directoare ale viitoarei strategii energetice naționale, așa cum rezultă acestea în urma unei consultări extinse la cel mai nivel înalt a tuturor părților interesate, companii și autorități publice cu responsabilități în sectorul energetic românesc. Prezentările şi dezbaterile au fost transmise în direct şi integral pe site-ul energynomics.ro.

În perioada următoare, echipa energynomics.ro va finaliza realizarea acestui document pe care îl va livra în mod oficial Guvernului pentru ca propunerile industriei să fie luate în considerare la elaborarea strategiei energetice naționale. Principalele concluzii vor fi făcute publice şi puse în discuţie prin intermediul platformei de comunicare energynomics.ro (site, revistă, evenimente).

Au deschis summitul și au creionat cadrul de dialog Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale pentru securitate energetică şi Mihai Albulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Gheorghe Duțu, preşedinte, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM)

În construcția strategiei energetice a României este utilă abordarea care ia în considerare următorii piloni: consolidarea sectorului de hidrocarburi, întărirea autorităților, reducerea impactului asupra mediului, cercetarea și inovarea. […] Totodată, România deține 299 de zăcăminte de cărbune, iar exploatarea lor este esențială în situații de criză, fiind localizate aproape de beneficiar. Ca acțiuni pe care Agenția le derulează în prezent, lucrăm în colaborare cu operatorii pentru aducerea la zi a legilor din sector, și cooperăm cu Ministerul de Finanțe la noul pachet de redevențe.

John Knapp, RBSTA Chairman, Managing Director of ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited

Există dorința de a crește producția României și a de utiliza mai bine resursele interne ale țării. În afacerile cu petrol și gaze, incertitudinea face parte din operațiunile cotidiene. Deținătorii de concesiuni în Marea Neagră consideră investitorii își asumă toate riscurile și toate costurile, iar fară o stabilitate a reglementărilor lucrurile nu vor evolua în termeni de exploatare și de construcție a infrastructurii pentru comercializare a resurselor.

Artur Stratan, președinte ROPEPCA

Climatul investițional trebuie să fie deosebit de atractiv pentru că România concurează cu alte destinații de investiții. Prin urmare, Asociația salută eliminarea din noul Cod Fiscal a diverselor taxe care împovărează activitatea, precum taxa pe construcții speciale.

Mihail Mitroi, Chief HSEQ Prospecțiuni SA

Fără discuție, este nevoie de o revitalizare a explorărilor în România. În acest moment, doar în jur de 16% din depozitarul din subsol este analizat prin imagistica 3D, dar restul de 84% poate oferi surprize plăcute. Prin urmare, susținem acordarea noilor concesiuni. În domeniul explorării avem o legislație bine pusă la punct, dar interpretarea legislației diferă de la autoritate la autoritate. În ceea ce privește alimentarea economiei cu gaze, problema înmagazinării trebuie să fie prima prioritate a strategiei.

Varinia Radu, partener CMS-Cameron McKenna

România are ca priorități majore atingerea securității energetice și diminuarea importului de resurse energetice primare. Aceste două obiective depind de găsirea noilor resurse, de exploatarea și de comercializarea lor.

Corneliu Bodea, președinte CRE, reprezentant al Adrem Invest și Adrem Automation

Avem pe masa ANRE două legi extrem de importante: legea eficienței energetice și legea tarifelor fixe pentru generarea distribuită. Legislația secundară e insuficientă ori lipsește cu desăvârșire în ceea ce privește cele două legi, și asta ar trebui să preocupe în primă instanță.

Remus Borza, administrator judiciar Hidroelectrica

Să limităm Hidroelectrica doar la producție pentru piața internă înseamnă să ne asumăm dispariția unor alți producători. Dacă lăsăm energia hidro, ieftină, la export, apare argumentul că aici se lasă pentru consum doar energia scumpă, și unii văd aici o problemă de moralitate. Dar energia hidro ajunge la utilizatorul final tot scumpă, din pricina tarifelor de distribuție și transport. O posibilă soluție ar putea fi liberalizarea în zona distribuției.

Cristina Cremenescu, vicepreședinte COGEN

Căldura nu o putem interconecta, e o piață locală, tocmai din acest punct de vedere nu o regăsim în documentele emise pe marginea Uniunii Energetice. Un dezechilibru pe piața de gaze provoacă dezechilibre și în sectorul termic.[…] Despre schemele de bonusare, am avut o schemă de incentivare pentru cogenerarea de înaltă eficiență și cu ajutorul său s-au instalat în jur de 200 MW.

Ciprian Glodeanu, președinte RPIA

Ar trebui să ne concentrăm pe rebalansarea pieței. În sectorul producătorilor mici sunt mulți care abia își mai permit achitarea costurilor de bază. Totuși, cred că lucrurile vor evolua în bine. Probabil că anumite proiecte vor fi preluate de bănci. În strategia propriu-zisă propun să plecăm de la acordarea unui rol mai important energiei regenerabile și să ne bazăm pe celelalte resurse ca back-up.

Cătălina Dragomir, preşedinte RWEA

O strategie energetică ar trebui să fie îmbrățișată politic și ar trebui să învățăm din erorile din trecut pentru a ne putea impune țeluri pe care să le îndeplinim.

Ovidiu Demetrescu, director general Hidro Tarniţa

Cu cât intră mai multe regenerabile în sistem, cu atât servește mai bine centralei de stocaj prin pompare de la Tarnița. Deși hidrocentrala Tarnița nu este o centrală de producție, fiind un consumator net de energie, trebuie să ținem cont și de faptul că în 5-10 ani vor fi eliminați din sistem mai mulți producători pe cărbune și gaz și va fi nevoie de echilibrarea sistemului.

Sebastian Enache, business development manager, Monsson Group

Cred că un target ușor de atins este ca până în 2050 jumătate din energia produsă să fie generată pe bază de resurse regenerabile.

Carmen Neagu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica

Energia termică ar trebui introdusă în strategia energetică națională. 80% din balanța energetică a României este reprezentată de energia termică.

Daniela Lulache, CEO Nuclearelectrica

Nu ne lipsește un document, ne lipsește acțiunea.

Aflat la prima ediţie, Summitul pentru strategie energetică organizat de energynomics.ro a reunit participanți din 40 de companii active în industria energetică România, între care ABBC Group, Adrem Invest, Aecom, Alstom, ArcelorMittal, Bankers Petroleum, Bepco, Bulrom Gas, CET Govora, Doosan, E.ON Romania, Electra Norte, Electroprecizia, Elsaco, Emerson Process Management, Emerson Ridge Tools, Enel Green Power, Enel Romania, ExxonMobil, GDF Suez, Green Light Hoos, Hidro Tarniţa, Hidroelectrica, Hunt Oil Company, Lufthansa, Lukoil România, Matei Conf, Monsson Group, NIS Petrol, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Panfora, Petrotel-Lukoil, Prospecţiuni SA, Repower, Romgaz, Schneider Electric România, Transelectrica, Vestas.

Alături de aceştia, au participat şi reprezentanţi ai sectorului de audit și consultanță, dar şi avocaţi specializaţi în sectorul energetic şi lideri ai mediului financiar, din companii precum CMS Cameron McKenna, Serban & Musneci Associates, Fine Law, GB Consulting, Maldon & Watt, Noizz Advisors, Tagline, BCR, BCR Pensii, SGS România, Gefco România, Horvath & Partners.

Toți cei prezenți s-au bucurat de atmosfera unică a Castelului Cantacuzino din Buşteni, într-un cadru natural impresionant. Energy Strategy Summit a fost produs de energynomics.ro cu sprijinul Adrem, ALD Automotive, ATE 3, Automobile Bavaria, BCR Pensii, Chivas, Enel, E.ON, Hidroelectrica, HidroTarniţa, Lufthansa, Matei Conf, Nuclearelectrica, Petrotel Lukoil, Ridgid, Sarto, Schneider Electric, SGS România, Transelectrica, Vestas.

Energy Strategy Summit s-a bucurat și de sprijinul a numeroși parteneri strategici, între care ACUE, COGEN, CRE, RPIA, RWEA, ROPEPCA și EPG. Bursa, Forbes, NineO’Clock, The Diplomat și Puterea au fost parteneri media.

Coperta-nr-7-perspectivaÎn cadrul evenimentului a fost lansat numărul doi din 2015 al revistei energynomics.ro Magazine. Încă 184 de pagini, în format integral bilingv și design atrăgător, pentru a surprinde tendințele și temele esențiale ale industriei energetice românești: știri, analize și opinii din partea unor personalități direct implicate în decizia la nivelul reglementatorilor și al companiilor celor mai dinamice.

În această ediție se regăsesc între altele articole și interviuri cu Frank Hajdinjak (E.ON România), Niculae Havrileţ (ANRE), Ovidiu Demetrescu (Hidro Tarniţa), Eric Stab (GDF Suez), Julian Popov (Fundaţia Europeană Climatică).

Dacă vrei să primești gratuit numărul următor (septembrie 2015), în format tipărit, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *