Acasă » Interes general » Drăgan, Energy Strategy Summit: Doar prin Fondul de Modernizare avem scheme de 5,3 mld. euro

Drăgan, Energy Strategy Summit: Doar prin Fondul de Modernizare avem scheme de 5,3 mld. euro

8 iunie 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

Doar prin Fondul de Modernizare sunt actualmente antamate, semnate contracte și aprobate scheme de 5,3 miliarde de euro, iar prin PNRR până la jumătatea acestui an am putea avea semnate contracte pentru proiecte regenerabile și cogenerare (CHP) de aproape 1 miliard de euro, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Avem în derulare semnarea contractelor pentru apelurile de proiecte pentru sursele eolian și fotovoltaic prin PNRR. Deja primele 40 de companii aplicante au fost invitate la semnarea contractelor, în două săptămâni vom transmite toate clarificările pentru aplicanți, deja peste 450 de solicitări de clarificări au fost transmise de colegii mei.

”Totodată, tot prin PNRR, avem finanțarea capacităților de cogenerare în înaltă eficiență pentru termie urbană, au fost semnate contractele pentru municipalități în acest sens.

”Avem Fondul de Modernizare, avem finanțarea pentru operatorul de transport Transelectrica. Totodată am reușit să aprobăm două proiecte și pentru transportatorul Transgaz, contractele urmând a fi semnate în cursul acestei luni. Avem schema de finanțare pentru operatorii de distribuție, de 1,3 miliarde de euro”, a spus Dan Drăgan.

El a precizat că tot prin Fondul de Modernizare sunt finanțate și transformarea și decarbonarea Complexului Energetic Oltenia, prin unitățile pe gaz și parcurile fotovoltaice, proiectele ridicându-se la circa 900 de milioane de euro.

În același timp, tot prin Fondul de Modernizare există scheme de finanțare de 2 miliarde de euro pentru toate tehnologiile regenerabile, iar în cursul acestui an vor fi lansate apelurile de proiecte pentru autorități, prosumatori și producătorii independenți.

”Totodată, avem aprobată tot prin Fondul de Modernizare o schemă pentru reabilitarea rețelei termice – de termie urbană – având în vedere investițiile deja aprobate pentru capacități de cogenerare în înaltă eficiență și, cu siguranță, în perioada următoare vom dezvolta noi scheme de finanțare pentru cogenerare, stocarea de carbon, producția de hidrogen – care are la bază energia electrică fără emisii de CO2… Doar pe Fondul de Modernizare sunt actualmente antamate, semnate contracte și scheme aprobate de 5,3 miliarde de euro, iar prin PNRR sperăm ca până la jumătatea acestui an să avem semnate contracte pe regenerabile și pe CHP de aproape 1 miliard de euro. Acest lucru s-a derulat într-un an, a fost o muncă imensă”, a mai spus Dan Drăgan.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *