Renovatio introduce primele abonamente pentru încărcarea vehiculelor electrice

0

De la 19 martie, Renovatio E-charge, care se prezintă drept “prima rețea publică de stații de încărcare rapidă pentru mașinile electrice din România” introduce trei tipuri de abonamente, în funcție de necesitățile de mobilitate ale posesorilor de vehicule electrice.

Sistemul de tarifare este bazat pe timpul petrecut de vehicul la stația de încărcare, iar costul unei încărcări este determinat de puterea pe care vehiculul o poate accesa și timpul cât acesta este conectat la stație.

Cel mai mic preț este de 1,8 bani pe minut pentru vehicule care se încarcă cu o putere de până la 4kW, dacă șoferul deține abonamentul FAST (220 de lei pe lună, plus o taxă de 249 de lei – TVA inclus – pentru activarea cardului Renovatio e-charge. Cel mai ridicat tarif pe minut este 1,6 lei, pentru vehicule care se încarcă cu o putere mai mare de 22kW, dacă șoferul deține abonamentul START. Acesta vine fără cost lunar, ci doar cu costul inițial, taxa de 249 de lei (TVA inclus) pentru activarea cardului.

Calculele realizate de Adrian Mitrea, pentru www.0-100.hotnews.ro, arată că “încărcarea de la 0 la 100% a unui BMW i3 sau Volkswagen e-Golf la 50 kW (cea mai puternică priză disponibilă în România, care încarcă o astfel de mașină în circa 45 de minute) va costa circa 70 de lei (abonament START), sumă cu care poate fi parcursă o distanță de 130-230 km (în funcție de condițiile meteo și de configurația traseului)”.

Cu aceeași sumă, constată sursa citată, pot fi cumpărați 12-13 litri de benzină sau motorină – cantitate suficientă pentru a parcurge 200 km în regim mixt sau extraurban cu orice mașină care folosește combustibil fosil și are performanțe dinamice comparabile.

Există, deocamdată, un singur al exemplu de tarifare a alimentării mașinilor electrice, stația OMV Petrom-Electrica, din Bulevardul Aerogării, unde “plinul de curent” (1 leu/kWh), înseamnă sub 35 lei încărcare completă pentru un BMW i3 sau Volkswagen e-Golf.

Rețeaua Renovatio are în prezent 61 de puncte de încărcare în peste 30 de amplasamente și anunța în septembrie 2017 că va mai construi 60 de unități până în 2020.

În prezent, la nivel național sunt circa 350 de stații electrice, iar ultimul proiect guvernamental pe această temă estima că până în 2020 vor exista circa 1.000 de puncte de încărcare pentru mașini electrice.

Share.

Lasă un comentariu