Acasă » Electricitate » Hidro » Remus Borza: Interzicerea exporturilor producătorilor privează România de zeci de milioane de euro anual

Remus Borza: Interzicerea exporturilor producătorilor privează România de zeci de milioane de euro anual

23 februarie 2016
Electricitate
energynomics

Producătorii de energie deţinuţi de stat pierd câteva zeci de milioane de euro în fiecare an din cauza limitărilor pentru producători privind exportul de electricitate, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar la Hidroelectrica.

“În 2012, am decuplat «băieţii deştepţi» de la energia Hidroelectrica, denunţând contractele cu traderii de energie, pentru ca statul român, printr-o interpretare abuzivă a unor funcţionari din cadrul ANRE, să le pună pe tavă aceloraşi băieţi deştepţi un monopol, şi anume monopolul exportului de energie. În 2014 vorbim de un export de 8,7 TWh, iar în 2015 de un export de peste 10 TWh. Dacă punem o diferenţă de 2-3 euro la această energie exportată, rezultă că în fiecare an producătorii de energie, fie vorbim de Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia sau de Hidroelectrica, au fost văduviţi de câteva zeci de milioane de euro în fiecare an, bani care în loc să intre în buzunarele companiilor statului român, au intrat în aceleaşi buzunare”, a declarat Remus Borza.

“Noi am dat în judecată ANRE din cauza acestei interpretări, care nu are niciun fundament legal, pentru că, în viziunea birocraţilor de la ANRE, singura piaţă de energie la nivelul UE care asigură condiţii de transparenţă şi competitivitate este piaţa lui Victor Ionescu (şeful OPCOM, operatorul bursei de energie și gaze din România – n.r.). Nicăieri în textul Legii 123/2012 legiuitorul nu foloseşte sintagma OPCOM. Legiuitorul, într-adevăr, instituie o obligaţie în sarcina tuturor producătorilor de energie de a oferta întreaga cantitate de energie în mod nediscriminatoriu, transparent şi pe o piaţă concurenţială. Or, oricare din celelalte 27 de pieţe de energie din cadrul UE asigură acele exigenţe la care face referire textul de lege. Piaţa de energie din România, ca şi BVB, sunt două dintre cel mai puţin lichide burse din Europa, deci cu atât mai mult celelalte burse europene de energie asigură condiţii mult mai bune producătorilor clasici de energie”, a arătat Borza.

Pe fondul acestei probleme, președintele ANRE, Niculae Havrileț, a completat că legea este într-adevăr insuficient de clară, dar cadrul legislativ face referire indirectă la OPCOM prin faptul că solicită totuși clar ca tranzacțiile cu energie să fie realizate pe o piață centralizată care se supune reglementărilor ANRE. “Cum ANRE face reglementări la care se supune doar OPCOM, este implicată referirea la bursa noastră de energie”, a completat președintele ANRE.

Un comentariu la „Remus Borza: Interzicerea exporturilor producătorilor privează România de zeci de milioane de euro anual”

  1. Ma intreb cum ar trebui tratata principial problema exportului de energie din Romania (care si-a indeplinit deja obligatiile de „energie verde”), catre- o tara care nu si-a indeplinit aceasta obligatie !?…sau, are un % mai mic de energie verde comparative cu noi ?…I-as da cite o bere Dlui Borza si Dlui Havrilet, daca mi-ar explica asta !…IA GINDITI-VA ADINC…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *