Pe 15 octombrie se va licita pentru producţia pe şapte ani a Cupru Min

0

Companiile Yildirim Holding Inc. (Turcia), Trafigura (Olanda) şi Glencore (Elveţia), s-au înscris în ultima zi a perioadei de înscrieri în cursa pentru contractul comercial scos la vânzare la Cupru Min. Societatea minieră se află la a doua tentativă de acest gen. În etapa anterioară se înscrisese o singură companie, dar la evaluarea documentelor depuse s-au constatat nereguli între cerințe și dosarul de intrare în competiție pentru producția de cupru.

Prețul minim pentru atragerea de investiții a fost stabilit la 6.900 de dolari pe tona de minereu de cupru. “Am estimat pentru ultimul trimestru al anului un preţ al cuprului de 7.000 de dolari pe tonă. Preţul minim din ofertă este de 6.900 de dolari pe tonă. În costul minereului intră şi investiţiile de mediu şi decopertare”, a menţionat ministrul Economiei Varujan Vosganian.

Metoda prin care se încearcă eficientizarea companiei nu este una de privatizare, ci una prin care se garantează că timp de șapte ani societatea va beneficia de investiții în producție și mediu și că minereul extras va fi cumpărat.

Un avans de 40 de milioane de euro pentru un contract comercial de sute de milioane

În comunicatul emis de ministerul de resort se arată că “societatea oferă la vânzare prin metode combinate, constând în licitaţie cu oferta în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate, o cantitate maximă de 331.890 de tone de concentrat de cupru, care va fi ajustată în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare.”

Avansul cerut pentru intrarea în vigoare a contractului câștigător este de 40 de milioane de euro, bani care să fie plătiți într-o singură tranșă până la data de 1 decembrie 2013. Această suma este necesară pentru investiții de mediu, de tehnologie și pentru redeschiderea unor zone de extracție. În contul aceste sume va fi furnizată de către societate o cantitate maximă de 45.360 de tone de concentrat de cupru.

Cantitatea poate fi ajustată în funcție de variațiile prețului de vânzare. Cantitatea maximă de concentrat de cupru care poate fi vândută pe timpul celor șapte ani de contract este de 331.890 de tone. Cumpărătorul va suporta costurile pentru preluarea concentratului de cupru din incinta societăţii şi pentru transportul acestuia, precum şi orice alte costuri asociate.

Pe 15 octombrie se va stabili ce societate va cumpăra producția Cupru Min în următorii șapte ani

Pe 7 septembrie se va arată dacă toate companiile înscrise corespund criteriilor de eligibilitate. Apoi companiile înscrise și acceptate în competiția pentru cuprul de la Abrud vor putea intra în posesia caietului de sarcini începând cu 9 septembrie. Până pe 23 septembrie, ora 12.00, cei trei competitori fac dosarele de oferte preliminare și neangajante.

Dosarele vor conține dovada achiziţionării caietului de sarcini, oferta preliminară şi neangajantă și amendamentele sau comentariile asupra proiectului de contract de vânzare a concentratului de cupru şi a anexelor acestuia.

Între 30 septembrie și 4 octombrie societatea va purta negocieri cu fiecare dintre cei interesaţi pe toatele formele de contract prezentate (dinspre societat și dinspre companiile participante). În urma negocierii va fi redactată forma finală a contractului de vânzare a concentratului de cupru, iar până pe 8 octombrie aceasta va fi adusă la cunoștința societăților concurente.

Până pe 14 octombrie, la ora 13, participanții depun ofertele finale și angajante, precum și documentele de participare la licitația cu oferta în plic. Plicurile sigilate se vor deschide pe 15 octombrie, la ora 10, iar pe baza prețului minim de ofertare se va stabili oferta câștigătoare.

Share.

Lasă un comentariu