Normele UE privind ajutoarele de stat ar putea strica planurile combinatelor pe cărbune

0

Bogdan Tudorache

Compensarea producătorilor de energie pe bază de cărbune pentru renunțarea la propriile unități ar putea încălca regulile UE privind ajutoarele de stat și, prin urmare, ar putea reduce semnificativ suma la care pot spera companiile din Germania, potrivit unei opinii a ONG Client Earth. “Plățile mari compensatorii probabil nu ar trece de regulile privind ajutorul de stat”, a declarat ONG-ul, potrivit Clean Energy Wire.

Compania energetică RWE a spus că va solicita până la 1,5 miliarde de euro pentru fiecare gigawatt de capacitate de energie pe cărbune la care renunță.

Ida Westphal, de la Client Earth, a declarat că nici una dintre cele 14 țări ale UE care au eliminat deja energia pe bază de cărbune nu a plătit în mod voluntar bani companiilor, deoarece renunțarea la cărbune a avut loc natural, din motive ecologice și economice predictibile.

Westphal a declarat că pentru ca o companie să poată fi eligibilă să primească ajutor de stat în conformitate cu normele UE, ar trebui să demonstreze că o închidere ar provoca pierderi financiare „semnificative”, fapt care „ar fi greu de dovedit”, pe fondul căderii industriei de profil.

Client Earth arată majoritatea instalațiilor de cărbune din țară au acum mai mult de 25 de ani și, în general, și-au atins de mult timp punctul de amortizare. ONG-ul mai susține că închiderea combinatelor ar proteja mai degrabă companiile de pierderi suplimentare.

Share.

Lasă un comentariu