Acasă » Interes general » Maroš Šefčovič: Uniunea Energetică înseamnă reinventarea economiei

Maroš Šefčovič: Uniunea Energetică înseamnă reinventarea economiei

10 februarie 2017
Interes general
energynomics

Pachetul legislativ de iarnă al Uniunii Energetice lansat de CE va reprezenta un punct critic pentru energia verde, susține Maroš Šefčovič. Dar spiritul legilor merge mai departe decât energia curată sau combaterea schimbărilor climatice – ci presupune, de asemenea, transformarea economică, argumentează el.

La 300 de ani după industrializare, societatea europeană se îndreaptă spre o existență durabilă cu impact redus. În timp ce PIB-ul a crescut cu 50% din 1990, emisiile au scăzut cu 22%.

”Acest lucru înseamnă că am decuplat cu succes emisiile generate de creșterea noastră economică, am demonstrat că nu este un compromis între cele două obiective”, spune Šefčovič.

Mai important, realizarea faptului că schimbările climatice ar putea provoca în viitor o recesiune mult mai mare decât recesiunea din 2008 la nivel mondial câștigă teren, la nivel global. În secolul 21, am experimentat nouă dintre cei mai calzi zece ani de când se fac măsurători, 2016 fiind cel mai cald.

”În mod ironic, 2016 a fost cel mai de succes an în lupta împotriva schimbărilor climatice. Iar intrarea în vigoare a Acordului de la Paris și crearea pachetului de „energie curată pentru toți europenii” transmite hotărârea puternică din 2016 foarte bine.

Cu acest pachet am propus 90% din ceea ce am anunțat în strategia-cadru din 2015 pentru o Uniune a Energiei rezistentă. Acesta este motivul pentru care am numit 2016, anul realizării. Și, de aceea, eu numesc 2017 anul implementării”, a mai adăugat Šefčovič.

„Spiritul” acestui pachet constă nu doar în faptul că va permite atingerea obiectivelor europene privind clima și energia – ci și în faptul că este, în mod fundamental, un instrument pentru a moderniza materia industrială și economică, în beneficiul cetățenilor.

”Este o schimbare de paradigmă în cadrul căreria ne dorim să trecem de la sistemele centralizate de combustibili fosili la un model mai descentralizat, decarbonizat, democratizat, diversificat, digitalizat și disruptiv.

Prin urmare, acesta nu se referă numai la energie, sau la lupta împotriva schimbărilor climatice, ci și la re-inventarea economiei noastre, a surselor sale de creștere economică, locuri de muncă și bunăstare. Lupta împotriva schimbărilor climatice, de asemenea, are un impact puternic în afaceri.”

Šefčovič susține, deasemenea, că înscrierea în cursa globală spre o tranziție energetică va aduce noi oportunități comerciale și locuri de muncă în industria verde în Europa, ajutând la modernizarea întregii economii.

”Răspunsul Comisiei Europene la această responsabilitate urgentă este exemplificată prin planul său strategic privind tehnologiile energetice (Planul SET). Coordonează statele membre în urmărirea de zece tehnologii generice; prevede reducerea costului surselor regenerabile de energie și îmbunătățirea integrării acestora, dezvoltarea de case inteligente, și, în general, crește inteligența sistemului nostru energetic, pentru a spori absorbția de soluții eficiente energetic pentru clădiri, pentru a îmbunătăți eficiența costurilor industriei noastre, pentru a consolida opțiunile de energie pentru transportul durabil, pentru a deveni competitivi în sectorul acumulatorilor și pentru a intensifica activitățile de cercetare-inovare în captarea carbonului, stocarea și utilizarea acestuia, precum și creșterea gradului de siguranță nucleară”, a mai spus el.

Maroš Šefčovič este vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil de Uniunea Energetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *