Hidroelectrica alocă 1,3 miliarde de euro pentru investiţii în următorii cinci ani

0

Hidroelectrica a investit în perioada 2012-2014 peste 270 de milioane de euro în finanţarea unor capacităţi noi de producţie a energiei electrice, iar pentru perioada 2015-2020 a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro, spun oficialii companiei.

„Asistăm la o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de investiţii în Hidroelectrica. Am suspendat, anulat sau redus semnificativ alocarea bugetară pentru acele investiţii demarate înainte de 1989 şi la care componenta energetică are un rol secundar, prioritizând la finanţare retehnologizarea centralelor de mare putere”, spune Remus Borza, reprezentantul Administratorului Judiciar Euro Insol.

„Demarăm acum lucrările de retehnologizare a CHE Stejaru, la un cost redus cu 35 de milioane de euro faţă de procedura iniţiala demarată în 2012 cu finanţare BERD. Diferenţa de preţ este rezultatul implementării de către Administratorul Judiciar a unor măsuri de optimizare a costurilor, de determinare corectă a valorii estimative a investiţiei, şi nu la preţuri de 3 până la 8 ori mai mari decât cele din piaţă, practica curentă până la momentul intrării companiei în insolvenţă”, a declarat Borza.

Astfel, din cele 1,3 miliarde de euro, 450 milioane euro sunt alocate în proiectele aflate în curs de execuţie (Racovița, Bretea, Răstolița, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbești). Circa 305 milioane euro în retehnologizările a 4 hidrocentrale de mare capacitate: Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru ( cu o capacitate instalată de 220MW), Râul Mare Retezat (cu o capacitate instalată de 335 MW) , Mărişelu (cu o capacitate instalată de 220 MW) şi în modernizări de hidroagregate; iar 240 milioane euro în lucrări de mentenanţă cu capitalizare.

Aproape 300 de milioane euro vor reprezenta investiţii în capacităţi noi de producţie din surse regenerabile (eolian, solar, biomasă).

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu