Acasă » Interes general » Macroeconomie » FP: Ministerului Economiei îi este interzis să achiziționeze acțiuni la companiile de stat

FP: Ministerului Economiei îi este interzis să achiziționeze acțiuni la companiile de stat

15 septembrie 2015
Interes general
energynomics

Administratorul Fondului Proprietatea (FP), Franklin Templeton, condamnă declarațiile ministrului Economiei, Mihai Tudose, cu privire la blocarea procesului de privatizare al Salrom și cere reluarea programului de listare, se arată într-un comunicat remis energynomics.ro.

”Franklin Templeton își exprime dezamăgirea profundă față de recentele declarații ale domnului Mihai Tudose, Ministrul Economiei, din 10 septembrie si publicate in Ziarul Financiar, cu privire la listarea Salrom și ar dori să facă următoarele comentarii: În prezent, conform Ordonanței de Guvern nr. 88/1997 referitoare la privatizarea companiilor comerciale, Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului îi este interzis să achiziționeze acțiuni la companiile de stat, inclusiv la Salrom”, spun oficialii FP.

”O ofertă de vânzare făcută de către Fondul Proprietatea către Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului ar fi inutilă pentru Minister, mai puțin în cazul în care Guvernul intenționează să modifice legislația actuală pentru a permite Ministerului să achiziționeze acțiuni. Nu avem informații conform cărora Guvernul ar intenționa să modifice legislația actuală referitoare la privatizări pentru a permite Ministerului Economiei să cumpere acțiunile deținute de Fond la Salrom.”

”Dorim să ne reiterăm convingerea că Salrom este un candidat puternic pentru o listare de succes pe Bursa de Valori București. Mai mult, dorim să subliniem faptul că Fondul Proprietatea ar fi dispus să acopere toate costurile legate de listarea Salrom și ne exprimăm disponibilitatea de a avea discuții constructive cu Ministerul Economiei pentru a finaliza această tranzacție spre beneficiul companiei și al tuturor acționarilor săi,” a declarat Greg Konieczny, administrator de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Guvernul României a emis un comunicat de presă în data de 29 aprilie 2015 în care își exprima intenția de a continua programul de listări al altor companii deținute de stat, inclusiv Salrom.

“Analiza portofoliului actual al statului a relevat existența a trei categorii de societăți naționale care pot contribui la creșterea lichidității și a volumelor de tranzacționare de pe Bursa de Valori București (BVB): — Societăți deținute majoritar de stat și neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanța, Aeroporturi București, Salrom)”, se arată în comunicatul guvernului.

”Declarațiile domnului Mihai Tudose, Ministru al Economiei, ne-au surprins, deoarece acestea contrazic în mod direct comunicatul de presă de mai sus al Guvernului.

În ceea ce privește declarația referitoare la natura strategică a companiei, conform căreia aceasta trebuie să rămână sub controlul statului, credem că acesta nu este un argument valid împotriva listării Salrom. În primul rând, prin această listare, în forma propusă de Fondul Proprietatea, Guvernul nu ar pierde controlul asupra companiei, deoarece Fondul ar fi singurul vânzător în cadrul ofertei publice inițiale; în urma acestei tranzacţii, Ministerul Economiei își va păstra poziția de acționar majoritar al companiei cu o cotă de 51% din acțiunile companiei, aceeași poziție în care se află acum, având aceleași drepturi de vot în cadrul adunărilor generale ale acționarilor”, spun oficialii FP.

”Mai mult, credem că listarea va întări poziția strategică a companiei pe piața din România, așa cum a s-a întâmplat și în cazul altor companii de stat așa-zis strategice precum Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, care au fost listate cu succes pe Bursa de Valori București. Listarea va aduce numeroase beneficii companiei, cum ar fi creșterea transparenței și a vizibilității, precum și oportunitatea finanțării planurilor de investii ale companiei prin intermediul bursei de valori, ca o alternativă la împrumuturile bancare”.

Totodată, reprezentanții FP spun că guvernul are deja un ”angajament restant” cu privire la ”reforma proprietății și a justiției, precum și măsuri suplimentare, cu amendamente și completările ulterioare, de a lista toate întreprinderile de stat din portofoliul Fondului Proprietatea, inclusiv Salrom, până la data de 31 decembrie 2014.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *