Acasă » Interes general » FP cere Parlamentului să respingă proiectul de interzicere a vânzării activelor companiilor de stat

FP cere Parlamentului să respingă proiectul de interzicere a vânzării activelor companiilor de stat

10 iunie 2020
Interes general
energynomics

Fondul Proprietatea solicită Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, să analizeze potențialele efecte negative ale proiectului de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică și să îl respingă, se arată într-un comunicat al FP.

Legislația, care intenționează să suspende toate acțiunile de vânzare a participațiilor deținute de statul român pe o perioadă de doi ani, va pune serios în pericol recuperarea economică a României, împiedicând dezvoltarea pieței de capital și descurajând potențiale investiții.

Deși proiectul de lege pretinde să protejeze interesele economice ale României în perioadele dificile, este de așteptat să producă exact efectul opus din cauza caracterului său excesiv. Printre altele, riscă să înghețe procedurile curente de listare a companiilor de stat (precum Hidroelectrica) la Bursa de Valori București, a căror finalizare va contribui semnificativ la dezvoltarea pieței de capital din România, îmbunătățirea implementării principiilor guvernanței corporative și posibila promovare a pieței locale la statutul de Piață Emergentă.

Comentând pe marginea proiectului de lege, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: „Piața de capital este o componentă cheie în orice economie și are astfel potențialul de a accelera considerabil redresarea țării, pe măsură ce pandemia regresează. Este incorectă încercarea introducerii unor astfel de obstacole, care riscă să împiedice potențialul economic al țării. Pe scurt, obstrucționarea pieței de capital înseamnă obstrucționarea economiei. Ultima listare a unei companii de stat pe piața locală a avut loc în 2014. Este extrem de dezamăgitor să asistăm la încă o încercare de a introduce legislație care ar complica serios sau ar putea chiar îngheța listările companiilor de stat, mai ales luând în considerare că aceste listări îmbunătățesc transparența, asumarea responsabilității, guvernanța corporativă din companii, dar și sursele lor de finanțare. Listările joacă, de asemenea, un rol esențial în potențiala promovare a României la statutul de piață emergentă, care riscă să fie amânată pe termen nedeterminat, ceea ce înseamnă că România își sabotează propriul obiectiv. Dacă va fi aprobat, proiectul de lege ar trimite un semnal extrem de negativ în privința lipsei eforturilor de a amplifica potențialul de redresare economică și a sprijinului politic pentru dezvoltarea pieței de capital din România. Încă o dată, va fi ca și cum te-ai împiedica chiar înainte de linia de finish.”

Printre alte potențiale efecte negative ale proiectului de lege se numără:

  • „Izolarea” internațională a României, cu consecințe adverse în întreaga economie;
    Românii și investitorii internaționali vor căuta oportunități de investiții în țările cu piețe de capital mai primitoare;
  • Riscul de țară al României s-ar înrăutăți, ceea ce ar crește costurile de finanțare pentru Ministerul Finanțelor Publice;
  • Fondurile de pensii din România ar fi obligate să investească în acțiuni în străinătate, în căutarea unei diversități mai mari și a unor rentabilități promițătoare, din cauza lipsei de noi emitenți la bursa locală;
  • Bugetul de stat, precum și investițiile mari în energie și infrastructură ar pierde o sursă cheie de finanțare.

Mai mult, proiectul de lege a fost propus fără o evaluare corespunzătoare a impactului și a riscurilor implicite. Ar fi extrem de îngrijorător și dezamăgitor să vedem repetarea greșelilor din trecut, când au fost introduse modificări legislative majore fără analize de impact, producând nu numai daune de ordin economic semnificative, ci afectând și imaginea României ca destinație atractivă de investiții.

În consecință, Fondul Proprietatea solicită Camerei Deputaților să ia în considerare potențialele efecte dăunătoare asupra pieței de capital și economiei și să respingă categoric proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *