ENEL X primește o capacitate de demand-response de circa 700 MW în Polonia

0

Enel X, divizie a Grupului Enel, prin filiala sa locală Enel X Polska, a câștigat resurse de echilibrare a rețelei electrice prin managementul consumului de 696 MW, energie care va fi livrată în 2024 pe Piața de Capacități din Polonia. Acest succes consolidează poziția Enel X în această țară, compania ocupând primul loc pentru patru ani de livrare la rând, respectiv 2021-2024. Odată cu această atribuire, portofoliul Enel X de echilibrare a rețelelor prin managementul consumului din Polonia a crescut cu 28% față de 2023, menținând cota companiei de 70% din acest segment pe Piața de Capacități din Polonia.

„Prin această atribuire, continuăm să oferim clienților noștri polonezi oportunități de generare a veniturilor pe termen lung, care îi vor ajuta în cele din urmă să își gestioneze mai bine energia și costurile generale ale activității economice, sprijinind în același timp securitatea aprovizionării în rețelele de energie electrică ale Poloniei. Rezultatul pozitiv al licitației derulată de pe Piața de Capacități, care vine din cererea în creștere de servicii de echilibrare a rețelelor prin managementul consumului din țară, semnalează importanța din ce în ce mai mare pe care aceste servicii urmează să le joace în viitorul sectorului electric al Poloniei”, a spus Francesco Venturini, CEO al Enel X.

Enel X a început să furnizeze primele sale servicii de echilibrare a rețelelor prin managementul consumului din Polonia în 2017. Pe Piața de Capacități a țării, companiei i-au fost atribuiți 446 MW pentru 2021 și 546 MW pentru 2022 și pentru 2023. În 2024, piața de echilibrare a rețelei prin managementul consumului va reprezenta aproape 5% din Piața de Capacități a țării, comparativ cu o estimare de doar 2,7% pentru 2021, când Piața de Capacități din Polonia urmează să fie lansată.

Programele de echilibrare a rețelelor prin managementul consumului sunt menite să încurajeze utilizatorii finali să-și ajusteze consumul de energie pentru a facilita stabilizarea rețelei, atunci când primesc solicitări din partea operatorului de sistem. O echilibrare activă asigură o mai mare flexibilitate a rețelei electrice, care poate duce la o utilizare mai eficientă a infrastructurii energetice, contribuind la garantarea securității rețelei și la menținerea tarifelor la energie electrică. Astfel de programe plătesc participanților o taxă anuală în schimbul disponibilității lor de a răspunde la nevoile rețelei de energie.

Share.

Lasă un comentariu