Efectul OUG 114: Când preţul gazelor crește, sectorul real preia sarcina

0

Deși efectul de creștere al prețului gazelor pentru segmentul nereglementat, în urma Ordonanței 114, a fost anticipat de specialiști, nimeni nu se aștepta să se atingă noi cotații istorice. În general, când unul din segmentele de piață este subvenționat sub diverse forme – în cazul actual este vorba despre o limitare de preț pentru gospodării și CET-uri, celelalți participanți la piață preiau sarcina, într-o primă etapă, însă ulterior creșterile de preț se reflectă și asupra categoriei protejate, prin inflație.

Preţul gazelor de producţie internă a avut o medie de 101,24 lei pe MWh pe bursă în luna mai, ceea ce reprezintă un record istoric pentru gazele româneşti, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri, conform Agerpres.

OUG 114/2018 – aprobată în decembrie 2018 – a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019 – aprobată în martie 2019 – a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.

Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă şi care este destinat agenţilor economici. Astfel, dacă în 2018, preţul gazelor româneşti a avut o medie de 79 de lei pe MWh, în ianuarie acest an a ajuns la 92 de lei pe MWh, în februarie şi martie a avut o medie de 90 de lei pe MWh, apoi a urcat la 95,86 de lei pe MWh în luna aprilie (după OUG 19/2019) şi la 101,24 lei pe MWh în mai. Aceasta în condiţiile în care lunile aprilie şi mai sunt caracterizate de un consum şi de preţuri scăzute pe această piaţă. Spre comparaţie, în luna mai 2018, preţul gazelor de producţie internă era de 74 de lei pe MWh, iar, în mai 2017, de 70 de lei.

Totodată, începând cu luna aprilie, preţul gazelor de producţie internă a devenit mai mare decât cel de import, deşi până acum era mai mic. Astfel, la bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna mai 2019 a fost echivalentul a 81,56 de lei pe MWh, cu 20% mai mic decât cel al gazelor româneşti.

Tot spre comparaţie, anul trecut, în luna mai, preţul la Viena era 93 de lei pe MWh, cu 20% mai mare, faţă de 74 de lei la Bucureşti. În 2017, la Viena gazele se tranzacţionau cu 76 de lei pe MWh în luna mai, cu 8% mai mult decât cotaţia de 70 de lei pe MWh a gazului românesc.

Share.

Lasă un comentariu