Distrigaz Sud – amendată cu 3,7 mil. euro, compania a anunțat că va plăti amenda

0

Consiliul Concurenței (CC) a sancționat distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Rețele (DGSR) cu o amendă în valoare de aproape 17,65 milioane lei (3,7 milioane euro), pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie, se arată într-un comiunicat remis energynomics.ro.

Poziţia de monopol a DGSR pe piața distribuţiei gazelor naturale, în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie (București și localități din 19 județe), a oferit companiei, conform legislației, dreptul exclusiv de a aviza proiectele tehnice, de a recepţiona lucrările de execuție şi de a pune în funcţiune instalaţiile de utilizare a gazelor naturale (IUGN). Deasemenea, distribuitorul stabilea și încasa tarife aferente acestor servicii, spun oficialii CC.

Reprezentanții Distrigaz au declarat că vor plăti amenda, dar serviciile de avizare tehnică şi recepţie tehnică sunt efectuate de oricare operator avizat de ANRE încă din 2012.

“Precizăm însă că, începând cu octombrie 2012, prestarea serviciilor de avizare tehnică şi recepţie tehnică nu se mai efectuează de către operatorul de distribuţie, ci este efectuată de orice operator economic agreat de ANRE, facilitându-se, astfel, crearea unor condiţii competitive de piaţă. Această liberalizare a fost realizată şi ca urmare a demersurilor iniţiate de Distrigaz Sud Reţele”, au arătat oficialii companiei, conform Agerpres.

În cadrul investigaţiei CC declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2012, Distrigaz Sud Rețele SRL (DGSR) a stabilit şi a practicat tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuție a IUGN şi pentru recepţia lucrărilor și pentru punerea în funcţiune a acestora în perioada 2013-2019. În consecință, pentru avizarea tehnică și pentru recepția instalațiilor de utilizare și punerea în funcțiune a acestora, DGSR a practicat tarife mai mari decât media pieței.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu