Cîțu: România cere „flexibilitate” UE în ceea ce privește bugetul și taxele pe energie

0

Noul ministru al Finanțelor din România solicită Europei să permită o „flexibilitate” a regulilor bugetare, deoarece guvernul pro-UE de la București se confruntă cu un test critic în primele zile, scrie Politico.

Regulile bugetare UE, deși nu impun sancțiuni, stabilesc o limită a deficitului de 3%. Dar România merită o excepție din cauza „momentului dificil” în care se află țara, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

„România are nevoie de bani pentru investiții”, a spus el. Planul său este de a solicita Comisiei să aprobe toate cheltuielile peste limita de 3% pentru a fi direcționate către investiții în infrastructură.

O zonă în care România este în căutarea unei excepții este și cea energetică, fiind în planul UE de a majora impozitele pe energie cu scopul de a reduce emisiile de carbon.

„Ceilalți parteneri trebuie să recunoască faptul că într-o țară precum România, unde sectorul energetic consumă foarte multă forță de muncă, o taxă suportă costuri sociale și nu putem merge cu aceeași viteză ca toată lumea”, a spus Cîțu. „Dacă dorim să obținem rezultate rapid, avem nevoie de ajutorul Uniunii Europene.”

Cîțu a mai spus că va investiga influența guvernului rus pe piețele energetice ale României, în 2020.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu