CIECH Soda întrerupe producția din cauza creșterii prețului CET Govora cu 135%

0

Bogdan Tudorache

CIECH începe pregătirile pentru oprirea producției în cadrul fabricii sale din Govora începând cu 18 septembrie. Motivul direct al acestei decizii este rezilierea contractului existent pentru furnizarea de abur tehnologic cu CET Govora, singurul furnizor de abur disponibil pentru CIECH în România. Noul preț propus de CET, care este cu 135% mai mare decât în 2018, atenuează profitabilitatea operațiunilor CIECH Soda România, anunță compania.

În prezent sunt analizate diverse scenarii disponibile, inclusiv posibilitatea de a achiziționa o nouă sursă de abur, în cooperare cu partenerii externi. Alte decizii în acest sens vor fi luate până la sfârșitul anului. Eventuala închidere a fabricii din România nu este de așteptat să afecteze rezultatul EBITDA ajustat al Grupului CIECH, estimat la peste 900 milioane PLN pentru 2021, așa cum este proiectat în strategia actuală a Grupului, conform unui comunicat al companiei.

Aburul tehnologic este o materie primă necesară pentru producția de sodă, iar prețul său reprezintă o parte semnificativă din costurile de exploatare ale instalațiilor (în 2018 a fost de peste 30% în cazul CIECH Soda România). CET Govora este în faliment și a reziliat contractul de furnizare a aburului tehnologic în condițiile actuale pe 18 iunie 2019. În același timp, a oferit un nou preț al aburului, cu 135% mai mare decât în 2018 (inclusiv costurile certificatelor de CO2), limitând în același timp aprovizionarea cu aproximativ 20%.

”Decizia privind pregătirile pentru oprirea producției fabricii românești până la obținerea unei surse de abur rezonabile, rentabile, lasă multe posibilități deschise. CIECH Soda România este încă deschisă negocierilor ulterioare cu CET, cu toate acestea, nu poate accepta încă o creștere a prețului acestei materii prime, deoarece ar însemna o pierdere permanentă a rentabilității producției. Compania examinează intens opțiunile disponibile de soluționare a situației, inclusiv, printre altele, capacitatea de a obține abur dintr-o altă sursă rentabilă”.

În pregătirea unei pauze pe termen lung în producție, CIECH dezvoltă o ofertă largă de pachete de compensare pentru angajații săi din România, incluzând un program de concediu voluntar, un program de plasament și propuneri de mutare în alte fabrici din cadrul grupului CIECH. Alte decizii cu privire la viitorul CSR vor fi luate până la sfârșitul anului.

„Suntem hotărâți să dezvoltăm cea mai bună soluție în această situație, ținând cont de interesele acționarilor, partenerilor de afaceri, angajaților și comunității locale. În ultimii ani, am depus eforturi semnificative pentru modernizarea și extinderea fabricii noastre în România. Acum, efectuăm analize detaliate ale scenariilor posibile. În același timp, aș dori să subliniez faptul că hibernarea instalației nu ar trebui să afecteze atingerea țintei stabilite în strategia pentru anii 2019-2021, care se ridică la peste 900 de milioane EBN EB (ajustat) de PLN”, spune Dawid Jakubowicz, Președinte al consiliului de administrație al CIECH SA.

În ultimii zeci de ani, CIECH a salvat uzina românească de la faliment și a depus eforturi pentru dezvoltarea acesteia. În perioada 2006-2018, Grupul CIECH a investit peste 100 de milioane de euro în România, datorită cărora procesul de producție a fost complet modernizat și a extins capacitatea de producție. Ca urmare a investițiilor implementate, produsele CIECH Soda România sunt trimise în Europa, Asia sau Africa, printre altele.

Fabrica românească de sodă este una dintre cele patru fabrici de sodă din Grupul CIECH (celelalte trei sunt situate în Inowrocław, Janikowo și Stassfurt în Germania). În afară de România, toate uzinele au surse proprii de abur tehnologic. CIECH Soda România este cea mai mică companie de sodă din grup.

Share.

Lasă un comentariu