Centrala nucleară de la Belene va avea nevoie de noi aprobări de la Bruxelles

0

Comisarul european pe probleme legate de climat şi energie Miguel Arias Canete a anunţat că aprobarea acordată de comisie pentru proiectul centralei nucleare de la Belene, acordată cu mai mult de un deceniu în urmă, nu mai este valabilă, potrivit emerging-europe.com.

Astfel, Belene trebuie tratat ca un proiect nou şi trebuie să treacă printr-o nouă evaluare a comisiei, a răspuns Canete la o întrebare a lui Svetoslav Malinov, membru al Parlamentului European din partea Bulgariei, conform zf.ro.

„Centrala de la Belene nu va fi construită niciodată, dar oferă în continuare oportunitatea de a fura bani de la contribuabilii bulgari“, a declarat Malinov

Bulgaria a ridicat o interdicție veche de șase ani pentru construcția proiectului de 2.000 de megawați (MW) la Belene în iunie și a cerut ministrului energiei să vină până la sfârșitul lunii octombrie cu o procedură de alegere a unui investitor strategic pentru proiectul ce este estimat să coste cel puțin 10 miliarde de euro (11,3 miliarde dolari), potrivit Novinite.

Bulgaria a plătit peste 620 de milioane de euro gigantului nuclear Rosatom, pentru amânarea proiectului, dar a primit și echipamente nucleare pentru două reactoare de 1.000 MW, în legătură cu care trebuie să se pronunțe.

Guvernul a declarat că nu dorește să aloce mai multe fonduri publice, să extindă garanțiile statului sau companiilor pentru un împrumut sau să ofere prețuri preferențiale de cumpărare a energiei pentru Belene.

Share.

Lasă un comentariu