Bulgaria nu este un partener dorit în UE și cooperează doar cu România – studiu

0

Bulgaria nu este un partener dorit în cadrul UE, cooperează practic numai cu România și nu participă la niciun grup informal de țări cu interese comune.

Acest lucru este demonstrat de studiul EU Coalition Explorer al Consiliului European privind politica externă, care prezintă interacțiunea dintre cele 28 de state membre. A fost realizată pe o marjă de 800 de profesioniști în domeniul politicii și al activităților europene – oameni de știință, oficialități guvernamentale, politicieni, reprezentanți ai mass-media și alții. Au fost alese 36 de persoane din Bulgaria – mai mult decât din orice altă țară, potrivit Novinite.com.

Participanții au fost chestionați asupra cooperării externe, fiind întrebați ce alte țări ar alege guvernele lor pentru a coopera pe probleme europene, care sunt cele cu aceleași interese pe termen lung și care sunt cele care au răspuns și au cooperat. Există, de asemenea, întrebări despre țările în care au fost cei mai puțin cooperanți parteneri și țările care sunt dedicate integrării europene.

Bulgaria se situează pe locul 24 în ceea ce privește potențialul total de coaliție – în spatele ei se află Malta, Slovenia, Croația și Cipru. Cea mai înaltă poziție pe care țara o înregistrează este aceea legată de devotamentul față de integrare (locul 17), iar locul 19 e deținut în ceea ce privește politica comună de migrație.

România și numai România

În ceea ce privește relațiile bilaterale, Bulgaria dispune de astfel de bune practici numai cu România.

Circa 6% dintre profesioniștii români au menționat că guvernul lor va contacta Sofia pentru problemele europene; același lucru este valabil și pentru 2% din austrieci, 1% din maghiari și 1% din suedezii. Bulgaria plasează Germania și Franța pe locul celor mai importanți parteneri, urmate de Austria, România și Grecia.

În ceea ce privește țările care au interese comune pe termen lung, Bulgaria identifică 12% dintre respondenți în România, 6% dintre ei în Croația și 4% în Grecia și Ungaria. Bulgaria plasează România pe primul loc, urmată de Germania și Ungaria.

Întrebarea legată de guvernul cu care se cooperează cel mai bine regăsește răspuns pozitiv pentru Bulgaria la 8% dintre respondenții din România și 4% din respondenții din Grecia. 21% dintre reprezentanții bulgari indică Germania, 13% – România și 9% – Austria.

Share.

Lasă un comentariu