Acasă » Termo » Athanasovici, Kawasaki: Oferim soluții de finanțare prin intermediul filialei europene

Athanasovici, Kawasaki: Oferim soluții de finanțare prin intermediul filialei europene

1 februarie 2021
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Până în 2030 România nu poate renunța la gazele naturale, așa încât va trebui să combine foarte inteligent resursele bazate pe hidrocarburi cu cele regenerabile, susține Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbines Europe. Ca noutate, Kawasaki Europa este gata să co-finanțeze proiecte locale de cogenerare, a anunțat el, în cadrul conferinței „Investiții pentru tranziția energetică”, organizate de Energynomics, pe 28 ianuarie.

”Anul trecut am încheiat o înțelegere cu un partener, pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică prin soluții realizate cu echipamente Kawasaki. Avem această înțelegere semnată, cu care suntem gata să venim în piață și să finanțăm valori de până la maximum 12 milioane de euro, cu o durată de 10-12 ani. Fondul de investiții în Eficiență Energetică finanțează proiectele Kawasaki Europa și nu are nicio legătură cu clientul final – utilizatorul final al centralei de cogenerare. Acest fond finanțează Kawasaki, care livrează echipamentele de cogenerare, asigură mentenanța pe o durată lungă de timp și rămâne proprietarul echipamentelor, până când clientul final plătește echipamentele. Putem asimila acest concept cu un leasing – ceea ce este foarte important din perspectiva balanței și bilanțului financiar al clientului final. Colegii noștri analizează situația clientului, piața, și în funcție de riscurile identificate, discutăm condițiile detaliate de finanțare, respectiv garanții, dobânzi și alte aspecte. Condiția este ca mentenanța, după livrare și punere în funcțiune, să fie făcută de Kawasaki”, a explicat Athanasovici.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

”Kawasaki este pregătită să ofere tehnologii performante pentru producerea de energie electrică și termică atât pe gaz natural, cât și pe hidrogen. Avem deja dezvoltată o aplicație pe hidrogen în Japonia. Sperăm să aducem și în Europa un proiect nou, unul care este în discuție de peste un an și jumătate”, a mai spus Athanasovici.
După incidentul de la Fukushima, singurul mod sustenabil pentru securitatea energetică a Japoniei a devenit hidrogenul. Astfel, companiile japoneze au fost rugate de guvern să vină cu soluții bazate pe hidrogen, iar Kawasaki a început prin construcția unei nave de transport a hidrogenului lichid, ulterior dezvoltând toate celelalte aplicații.

Totodată, Kawasaki a construit prima centrală pe cogenerare bazată pe hidrogen, în orașul Kobe, din Japonia. Aici, uzina folosește 100% hidrogen, producând 1,7MWe, însă procesul de ardere poate fi însoțit și de gaze naturale.

Kawasaki Gas Turbine produce turbine cu gaze, motoare cu ardere internă, fiind prezent în piață cu soluții integrate pentru centrale de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, pentru diferite tipuri de consumatori.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *