Acasă » Petrol și Gaze » ANRE propune eliminarea stocului minim de gaze pentru furnizori

ANRE propune eliminarea stocului minim de gaze pentru furnizori

7 iunie 2016
Consumatori
energynomics

ANRE propune abrogarea Ordinului care face posibilă determinarea volumului anual minim obligatoriu pe care fiecare furnizor de gaze licențiat trebuie să-l înmagazine, arată un proiect de ordin emis de reglementator.

“Se abrogă Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 14/2015 pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licențelor de furnizare de gaze naturale și pentru titularii licențelor de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 17 martie 2015”, indică articolul unic al proiectului de ordin.

Totuși, spun experți din piața de gaze, incertitudinile care au înconjurat menținerea sau abrogarea obligației de a realiza stocuri minime de gaze au făcut ca în perioada aprilie – iunie 2016 să nu aibă loc înmagazinări de gaze.

“Aceasta (întârzierea privind eliminarea obligației – n.r.) aduce România în situația unei potențiale (triple) crize în sezonul rece 2016/2017 (la un nivel normal al regimului termic): a nu avea suficiente gaze la vârf de consum; revenirea la dependența de gazele din import; achiziția unor gaze foarte scumpe în perioada de vârf de la firme intermediare”, a scris, pe blogul propriu, Dumitru Chisăliță, expert independent pentru sectorul gazelor naturale.

Din decembrie 2007, ANRE calcula în fiecare an nivelul minim al stocului de gaze în baza unei legi care transpunea în dreptul intern o directivă europeană. Totuși, din 2010 respectiva directivă a fost abrogată, fiind înlocuită de un regulament privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale doar pentru consumatorii protejați (consumatorii casnici, așa cum explică regulamentul din 2010), în situații de urgență.

Ținând cont de noile condiții, și de faptul că noul regulament a fost automat valabil și pentru România, legea care a stat la baza instituirii stocului minim de gaze pentru furnizori nu mai putea susține în mod legal această practică din 2011, a explicat Dumitru Chisăliță în urmă cu doar câteva luni. Mai mult, autoritate competentă a fost stabilit Ministerul Energiei, ANRE neavând trasate sarcinile de stabilire a stocului minim nici măcar prin legea de funcționare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *