AFM ajunge la un număr-record de schimbări ale conducerii, după ce amână lansarea programului Rabla pentru electrocasnice

0

Bogdan Tudorache

O nouă nemulțumire, amânarea demarării programului AFM ”Rabla pentru electrocasnice”, l-a determinat ministrului Mediului, Mircea Fechet, să-l revoce din funcție pe preşedintele AFM, Dan – Cătălin Vatamanu, după doar câteva luni la conducerea Administrației Fondului pentru Mediu.

Anul 2020 a fost unul fatidic pentru echipele de conducere ale AFM – până acum trei la număr, care au nemulțumit, în special, investitorii în micile centrale regenerabile înscriși încă de anul trecut într-un program dedicat prosumatorilor (Casa Verde) amânat de repetate ori și care nu a decontat nici până acum niciun proiect.

Anterior, Andreea Kohalmi-Szabo, numită în luna mai în locul lui Mihail-Dan Dojană, a fost revocată din funcție în luna septembrie, printr-un ordin al premierului. Dojană fusese numit în decembrie 2019, în urma demiterii președintelui anterior, Cornel Brezuică.

Dan – Cătălin Vatamanu a preluat, astfel, poziția de director în septembrie și abia a avut timp să se familiarizeze cu instituția, că i s-a și decis demisia.

Nemulțumirile stakeholderilor au fost multiple. Administrația Fondului de Mediu (AFM) a respins, la mijlocul anului, peste jumătate din dosarele prosumatorilor, depuse în cadrul programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice, în mare parte din cauza expirării actelor, deși prosumatorii fuseseră asigurați că nu se va întâmpla acest lucru.

”Programul AFM a întârziat nejustificat de mult. Am înțeles că este un program nou, care a dat bătaie de cap și a generat întârzieri, însă este deja prea mult. Au trecut doi ani și nici un prosumator nu și-a făcut instalația. Au fost respinse circa 13.000 de dosare”, ne declarau, în iunie, surse din piață.

Între timp, nici până acum nu a avut loc vreun decont. “Suntem la finalul anului 2020 şi până acum AFM nu a decontat nici măcar o singură instalaţie. Nici măcar una”, a subliniat un oficial PATRES.

Programul dedicat prosumatorilor a fost oprit după câteva ore de la lansare și a fost tărăgănat pe tot parcursul ultimilor doi ani, iar Programul Rabla pentru electrocasnice, care ar fi trebuit să demareze marți, 15 decembrie 2020, la ora 12.00, a fost de asemenea amânat din prima zi.

Astfel, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a transmis premierului României propunerea de revocare din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu, Dan – Cătălin Vatamanu.

“Este inadmisibil ca un program atât aşteptat de cetăţeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcţiona, deşi avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri (luni n.r), că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului. În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunţi populaţia cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea şi înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv. Rabla Electrocasnice este un program care anul acesta are un buget dublu faţă de cel din 2018 şi o listă de echipamente cu mult extinsă faţă de ediţiile anterioare. Un astfel de program, gândit la scară atât de largă şi cu finanţare pentru cel puţin 100.000 de români, nu poate fi împiedicat de cei care şi-au asumat un sistem electronic de emitere a voucherelor şi care astăzi este nefuncţional. Am transmis către premierul României cererea de revocare din funcţie a preşedintelui AFM. Între timp, aştept ca AFM să-mi comunice urgent termenul la care Rabla Electrocasnice poate începe”, a declarat Fechet, citat de Agerpres.

Ulterior, ministrul Mediului a anunţat, la Digi 24, că va trimite corpul de control la Administraţia Fondului pentru Mediu.

AFM a transmis marţi că amână startul Programului “Rabla pentru Electrocasnice” până la o dată ulterioară, din cauza unor probleme ce ţin de securitatea cibernetică a aplicaţiei.

“Din cauza contextului general de instabilitate a securităţii cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranţa informatică a aplicaţiei şi a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere, prin clonarea unor informaţii specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranţă suplimentare pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncţionalităţile apărute şi vă asigurăm că AFM va depune diligenţele necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a programului”, anunțase AFM în jurul orei 12.00 – când programul ar fi trebuit să pornească.

Share.

Lasă un comentariu