Acasă » Petrol și Gaze » Evgheni Leviţchi: Ucraina este interesată să importe gaze naturale din România

Evgheni Leviţchi: Ucraina este interesată să importe gaze naturale din România

Evgheni Leviţchi, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, a declarat, vineri, 10 martie în cadrul unui seminar organizat de Comera de Comerţ Bilaterală Româno-Ucraineană, că Ucraina este interesată să importe gaze naturale din România, pe termen mediu, odată cu închiderea pieţei ruseşti, scrie Agerpres.

“Au fost adoptate acte normative extrem de importante pentru independenţa energetică a Ucrainei. Deja de mai mult de 400 de zile, Ucraina trăieşte fără gazele ruseşti”, a afirmat diplomatul ucrainean.

Responsabilul cu afaceri susține că dialogul activ în domeniul energeticii dintre companiile din România şi Ucraina a demonstrat că există un potenţial considerabil pentru intensificarea cooperării. ”Pe termen mediu există posibilitatea importului de gaze româneşti pe piaţa ucraineană, existând o transparenţă totală a părţii române pentru dialog şi interes privind aprofundarea colaborării bilaterale cu Ucraina în sectorul energetic”, a precizat Leviţchi.

Leviţchi a apreciat că, odată cu închiderea pieţei ruseşti, ”mediul de afaceri ucrainean s-a orientat spre piaţa din România (exportatorii de produse agricole, de produse alimentare, din industria uşoară şi alte industrii). În acelaşi timp şi România exportă în Ucraina combustibil, vehicule, produse chimice etc.

Ucraina a făcut eforturi semnificative pentru stabilitatea macrofinanciară şi are deja o creştere economică mică, dar care se face simţită de către societate. “A fost lansată o nouă fază a relaţiilor economice cu Uniunea Europeană, în cadrul zonei de comerţ liber. Se îmbunătăţeşte mediul de afaceri şi de investiţii”, a mai precizat Leviţchi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *