Acasă » Electricitate » Vlăsceanu: Statul nu sprijină recuperarea pagubelor din furturile de energie

Vlăsceanu: Statul nu sprijină recuperarea pagubelor din furturile de energie

17 septembrie 2015
Electricitate
energynomics

Companiile de utilități înregistrează constant pierderi semnificative cauzate de furturile de energie, potrivit Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), care acuză autoritățile că nu sprijină recuperarea acestor pierderi.

„Avem rețele învechite, sunt construite în anii ’60-70. După 1990, e adevărat, nu s-au mai făcut investiții, pentru că statul a fost acționarul majoritar, ca să nu zic că a fost unic proprietar, până în 2004-2005, când au început privatizările. Vă dați seama în ce stare au fost preluate aceste rețele, la care ani de zile s-a făcut o mentenanță minimă doar ca să rămână în funcțiune? E adevărat, sunt pierderi mari pe rețele. Și cum ajută autoritățile reducerea pierderilor? Pentru că aceste pierderi reflectă în primul rând furtul de energie electrică și gaze, în principal energie electrică. Intervențiile neautorizate la instalații și la echipamente. Acestea sunt pierderile. Legislația nu ne sprijină în a recupera aceste pierderi”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director general al ACUE, la o conferință pe teme energetice.

Reprezentantul Asociației Companiilor de Utilități din Energie precizează că problema poate fi soluționată în instanță, însă durează mulți ani, iar furturile cresc în tot acest timp, la fel și pierderile. ACUE cere totodată o legislație predictibilă, fără de care investitorii nu vor fi interesați să lanseze noi afaceri în România.

„Trebuie să ai o hotărâre definitivă și irevocabilă, trebuie să te duci în instanță, procesele durează câțiva ani. În acest timp cel care a apucat să fure fură în continuare. Aici cerem sprijinul, o legislație coerentă, predictibilă, care să sprijine în sens bun operatorii, de fapt să sprijinim consumatorul cinstit, onest, care vrea să consume și să-și plătească factura la timp”, a menționat Vlăsceanu.

Ea cere autorităților să găsească alte metode de a-i sprijini pe cei săraci și să nu încurajeze nemunca.

„Între strategii energetice, guvernul, ministerul de resort trebuie să elaboreze strategii și politici. Strategia așteaptă consultant, dar unde sunt politicile pe care ministerul ar trebui sa le elaboreze și care ar trebui să dea permanent un semnal investitorilor, care nu vor veni curând, atâta vreme cât pentru investiții mari, grele așa cum le doriți în capacități de producție sau de rețele, cât nu le asigurați un cadru stabil și predictibil și care să impulsioneze sectorul energetic”, a adăugat oficialulul ACUE.

Sursa

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *