Acasă » Petrol și Gaze » Vitaly Markelov: Gazprom îşi ajustează planurile pentru a face faţă majorării cererii în Europa

Vitaly Markelov: Gazprom îşi ajustează planurile pentru a face faţă majorării cererii în Europa

19 mai 2017
Consumatori
energynomics

Vitaly Markelov, vice-preşedintele grupului rus Gazprom, a anunțat că va corecta estimările privind producţia de gaze naturale în 2017, situate în prezent la 430 de miliarde de metri cubi, datorită majorării cererii pe piaţa din Europa, transmite RIA Novosti.

“Am planificat ca volumul extracţiilor din acest an să se situeze la 430 de miliarde de metri cubi sau chiar mai mult. Totuşi, vedem o majorare a cererii din Europa şi deja ne-am depăşit indicatorii planificaţi pentru exporturi. Desigur va trebui să facem ajustări”, a declarat Markelov la o conferinţă de presă.

Anul trecut, Gazprom a vândut în Europa o cantitate record de 179 miliarde metri cubi de gaze naturale, profitând de scăderea preţului petrolului, pe baza căruia este calculat şi preţul gazelor naturale, precum şi de temperaturile scăzute de pe continentul european.

Potrivit oficialilor grupului, ”în următorii 15 ani Gazprom va putea livra anual Europei o cantitate suplimentară de 100 de miliarde de metri, cantitate de care vechiul continent va avea nevoie până în 2035 pe măsură ce producţia internă de gaze va scădea”.

“Scăderea producţiei de gaze în Marea Nordului precum şi în alte state UE că va deveni un factor foarte important. Având în vedere aceste evoluţii, cota de piaţă a Rusiei va creşte”, a declarat recent şeful companiei ruse, Alexei Miller.

Grupul rus Gazprom aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe via Belarus şi Polonia precum şi gazoductul Nord Stream 2 care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică.

Gazprom vrea să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream 2, iar luni a semnat un acord cu cinci companii energetice europene, Unper, Wintershall, Shell, OMV și Engie care au convenit fiecare să ofere un împrumut de câte 10% din valoarea totală, sau 950 de milioane de euro fiecare, mai arată sursa citată.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare, Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *