Acasă » Petrol și Gaze » Virgiliu Băncilă, Chimcomplex: Nu vor fi disponibilizări la Oltchim

Virgiliu Băncilă, Chimcomplex: Nu vor fi disponibilizări la Oltchim

16 ianuarie 2018
Petrol și Gaze
energynomics

Chimcomplex, noul proprietar al Oltchim, va păstra angajații și salariile celor care lucrau până acum la instalațiile de pe platforma din Râmnicu Vâlcea și are în plan să relanseze producția de PVC, material care nu se mai fabrică în România, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență în 2013. Planul de reorganizare a prevăzut vânzarea de active, care au fost împărțite în 9 grupe, iar Chimcomplex a depus o ofertă angajantă pe 6 iulie 2017 pentru cinci grupe de active, plus a șasea parțial. Pe 18 decembrie, oferta Chimcomplex a fost aprobată de Adunarea Creditorilor, conform Agerpres.

Combinatul a fost construit pentru cinci linii de producție, pentru principalele produse: produse clorosodice, polioli și polieteri, oxoalcooli și plastifianți, PVC și pesticide. Grupa de pesticide a fost oprită odată cu intrarea în Uniunea Europeană, în 2007, iar în 2008 s-a oprit și producția de PVC (policlorură de vinil), odată cu închiderea rafinăriei Arpechim, de unde provenea materia primă. Oltchim era singurul producător de PVC din țară.

„Au rămas în funcțiune trei grupe de produse, pe care le-am ofertat, plus o parte din instalațiile care produc PVC, care sunt oprite în momentul de față. Am luat și instalații din această grupă în ideea că, în etapa a doua de investiții, vom reporni și producția de PVC”, a precizat Băncilă.

El a arătat că anul trecut a fost unul foarte bun pentru Oltchim, combinatul înregistrând un profit real de circa 12 milioane de euro, la o cifră de afaceri de aproximativ 200 de milioane de euro. Rezultatele au fost favorizate și de o piață bună, situație care va continua și în 2018, consideră șeful Chimcomplex.

„Prețul pentru activele pe care le-am ofertat a fost 127 de milioane de euro. În plus, ne-am asumat efectuarea unor investiții pe linia de protecție a mediului, prevăzute în contract, de 13,7 milioane de euro, și, ceea ce nu este prevăzut în contract, dar este în planul nostru de afaceri, este realizarea, după aceea, a unor investiții care să dezvolte și să consolideze platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea”, a continuat el.

Băncilă a arătat că se are în vedere păstrarea numărului actual de angajați, precum și salariile pe care le au aceștia momentan, urmând ca beneficiile angajaților să crească ulterior, odată cu compania.

„Politica de personal se adaptează la nevoile de funcționare ale acestor active. Resursa umană este foarte importantă. Ne-am obligat să angajăm personalul necesar exploatării acestor instalații. După estimarea noastră, aceasta înseamnă între 1.300 și 1.400 de salariați. Vom păstra pachetul de salarii și alte facilități pe care personalul le-a avut în momentul de față, apoi, în funcție de rezultatul pe care îl va obține societatea, întrevedem o îmbunătățire, întrucât acolo sunt specialiști de valoare, care trebuie motivați astfel încât să desfășoare o activitate profitabilă”, a susținut Băncilă.

În momentul de față, Oltchim mai are 2.000 de angajați, din care 1.800 la Vâlcea și 200 la Pitești, pe platforma Bradu, iar la instalațiile preluate de Chimcomplex lucrează în jur de 1.450 de oameni. „Mulți dintre ei îndeplinesc condiții de pensionare și depinde ce vor decide. Noi intenționăm să îi utilizăm în continuare, pentru că au o mare experiență”, a adăugat el.

Directorul Chimcomplex a arătat că, în primii trei ani, sunt preconizate investiții de circa 70 de milioane de euro, pentru rezolvarea unor probleme de protecție a mediului, pentru eliminarea unor locuri înguste și pentru perfecționarea unor tehnologii din punctul de vedere al costurilor de producție. Urmează în a doua etapă, din anul trei până în anul cinci, dezvoltarea masivă a platformei de la Vâlcea, astfel încât să poată fi reluat și fluxul de fabricare a PVC-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *