Acasă » Petrol și Gaze » Virgil Popescu: Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15% consumul de gaze

Virgil Popescu: Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15% consumul de gaze

4 august 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Ministerul Energiei lucrează în prezent la planul privind reducerea cu 15% a consumului de gaze şi aşteaptă de la Comisia Europeană modul de calcul, dar în acest moment nu sunt motive pentru această reducere, a declarat, miercuri, la briefingul de la finalul şedinței de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Evident că lucrăm la Ministerul Energiei la acest lucru, dar aici ar trebui să facem nişte distincții. În 26 iulie s-a aprobat în Consiliul de miniştri ai Energiei acest nou regulament european care, începând cu 1 august, dă dreptul voluntar fiecărui stat membru să facă o posibilă reducere cu 15 %. De la voluntar la obligatoriu se va trece în condițiile în care Comisia Europeană va lua o decizie de a ridica nivelul de stare de alertă la nivel european, dacă 3 state membre solicită acest lucru Comisiei Europene. Deci nu vorbim de o reducere cu 15 %, nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15%”, a spus Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că, în prezent, gradul de umplere a depozitelor de gaze a depăşit 59% sută şi a ajuns la 59,48%, respectiv 1,82 miliarde de metri cubi.

„În acelaşi regulament se spune că există nişte grade de flexibilitate, adică, dacă se depăşesc țintele intermediare, ținta noastră intermediară la 1 august era de 46%, această diferență se scade din o posibilă reducere. Se scade, de asemenea, dintr-o posibilă reducere cantitatea de gaze naturale aferentă clienților neenergetici la nivelul anului 2021. Nu vedem în acest moment de ce ar trebui să avem o reducere, fiind vorba de o reducere voluntară. Deci se lucrează la acest plan, aşteptăm în continuare de la Comisia Europeană modul de calcul, pentru că în regulament nu a fost precizat. A rămas ca în 2-3 săptămâni de zile Comisia Europeană să trimită statelor membre modul de calcul al acestor acestei reduceri.(…) Noi lucrăm în paralel, suntem în contact permanent cu reprezentanța de la Bruxelles, cu ataşații noştri pe Energie şi cu cei din Digi Energy şi lucrăm împreună”, a explicat ministrul Energiei.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.