Acasă » Electricitate » Import-Export » Verchere: Avem nevoie de stabilitate în Legea offshore pentru a extrage gazele din Marea Neagră

Verchere: Avem nevoie de stabilitate în Legea offshore pentru a extrage gazele din Marea Neagră

23 septembrie 2022
Import-Export
energynomics

OMV Petrom are nevoie de clarificări legate de stabilitate în ceea ce priveşte prevederile Legii offshore, pentru a demara extracția de gaze din Marea Neagră, a afirmat, joi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul Romanian International Gas Conference.

„Acest proiect schimbă regulile jocului pentru compania noastră şi pentru întreaga țară, prin securitatea energetică pe care o conferă şi pentru faptul că transformă țara în hub regional. Proiectul este esențial pentru țară, întrucât producția offshore de gaze este în declin şi este important să vedem surse noi”, a spus Verchere.

Potrivit acesteia, OMV Petrom a devenit operatorul acestui proiect la 1 august, după finalizarea tranzacției prin care Romgaz a preluat participația ExxonMobil.

„Avem o echipă experimentată de proiect şi avansăm cât putem de repede. Mă bucur să aud că lumea este interesată de viteză, pentru că şi noi am fost interesați de viteză ani”, a adăugat Verchere, conform Agerpres.

Ea s-a referit la declarația ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a spus, miercuri, că OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să ia încă din acest an decizia de a investi în gazele din Marea Neagră, având în vedere contextul actual.

„Unde ne aflăm: suntem în procesul de licitație şi căutăm să avem parte de clarificări legate de offshore, pe partea de stabilitate, care este unul dintre pilonii fundamentali pentru o investiție atât de mare. Am spus mereu că este nevoie de 9-12 luni pentru o decizie finală de investiții, dar vă pot asigura că punem accentul pe viteză”, a susținut reprezentanta companiei petroliere.

Miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost întrebat de jurnalişti dacă OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să ia mai repede decizia de investiții în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul.

„Le-am spus tot timpul, mă aştept şi vreau ca declarația şi decizia Romgaz şi Petrom să fie luată cât mai repede, să fie nişte declarații inclusiv la sfârşitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situație specială în piață. Este nevoie de gaz natural în piață şi România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizia până la finalul acestui an”, a spus oficialul guvernamental.

El a adăugat că acest lucru ar însemna ca producția de gaze în acel perimetru să înceapă la finalul anului 2026-începutul anului 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze şi va exporta în regiune surplusul.

Pe 28 iulie, Verchere spusese că decizia finală în privința investiției în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.

În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *