Acasă » Interes general » Veaceslav Untila: Republica Moldova se aliniază legislației europene

Veaceslav Untila: Republica Moldova se aliniază legislației europene

30 septembrie 2019
Interes general
energynomics

Țară membră a Comunității Energetice, Moldova și-a asumat transpunerea în legislația națională prevederile Pachetului Energetic 3 al Uniunii Europene și, ulterior, să implementeze prevederile acestuia, a afirmat Veaceslav Untila, director general ANRE a Republicii Moldova – ANRE RM, în cadrul primei ediții a seriei de conferințe ”Abordare Regională: Parteneri în energie – expertiză globală, oportunități locale”, organizată de energynomics.ro la Chișinău.

”După aprobarea în martie și mai 2016 a trei legi importante privind energia electrică și gazele naturale, dar și promovarea resurselor regenerabile de energie, au fost transpuse directivele europene. Atât ANRE RM, cât și alte autorități, au responsabilitatea elaborării și implementării corecte a acestora. În septembrie 2017 Parlamentul RM a adoptat legea energetică care a creat premisele autorității de reglementare în conformitate cu Pachetul 3 european”, a mai spus Untila.

La elaborarea actelor normative de reglementare ANRE RM a avut suportul Secretariatului Comunității Energetice, a programului EU4Energy, a experienței și celor mai bune practici în domeniu din țările UE și ale Comunității Energetice.

Astfel, au fost elaborate actele normative de reglementare: Regulamentele privind furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale, Regulamentele privind racordarea la rețelele electrice și de gaze naturale și prestării serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice și de gaze naturale, Metodologiile de aprobare, aplicare și ajustare a prețurilor și tarifelor reglementate la energia electrică, Regulamentul privind calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice, Regulamentul privind planificarea și aprobarea investițiilor în sectoarele electroenergetic și de gaze naturale și Regulamentele privind dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale.

”În perioada următoare ANRE urmează să finalizeze elaborarea proiectelor privind Regulile pieței energiei electrice și a gazelor naturale, Codurile rețelelor electrice și de gaze naturale, Regulamentele privind accesul la rețelele de transport al energiei electrice și a gazelor naturale și managementul congestiilor. Acestea sunt regulamente foarte importante, necesare dezvoltării piețelor de energie electrică și gaze naturale”, a mai declarat Untila.

Totodată, ANRE RM a elaborat actele normative de reglementare necesare promovării producerii energiei electrice din surse regenerabile: Metodologia de determinare a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie, Regulamentul privind garanțiile de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie și Regulamentul privind confirmarea statutului de producător eligibil și altele.

”În același timp, Agenția urmează să elaboreze procedura privind tarifele fixe și prețurile-plafon privind energia regenerabilă produsă de producătorii eligibili”, a mai spus el.

”Liberalizarea pieței energiei electrice, posibilitatea alegerii furnizorului de către consumatorul final de gaze naturale și energie electrică, negocierea contractului și a prețului de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale, îmbunătățirea calității serviciilor prestate, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale și, nu în ultimul rând, prețuri mai mici la energia electrică și gazele naturale – acestea sunt dezideratele consumatorilor. Iar pentru îndeplinirea acestor deziderate, titularii licențelor trebuie să respecte actele normative de reglementare, să implementeze proiecte de investiții care să ducă la eficientizarea activităților, reducerea cheltuielilor din exploatare și întreținere, reducerea pierderilor și îmbunătățirea serviciilor”.

În același timp, în sectorul termoenergetic, ANRE RM a elaborat actele normative de reglementare pentru titularii de licențe din acest sector, în scopul promovării proiectelor de energie termică și cogenerare. Iar pentru implementarea cât mai solidă a noilor prevederi, ANRE RM are nevoie de schimb de experiență cu autoritățile similare din statele Uniunii, îndeosebi din România, a conchis Untila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *