Acasă » Electricitate » V. Popescu: România va deveni independentă din punct de vedere energetic începând cu 2026

V. Popescu: România va deveni independentă din punct de vedere energetic începând cu 2026

22 septembrie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

România va deveni independentă din punct de vedere energetic începând cu 2026, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul Romanian International Gas Conference 2022.

„Războiul gazului a început anul trecut, un război hibrid, fără nici o justificare…Ne creează astăzi tuturor o problemă pe care trebuie s-o ținem sub control”, a spus ministrul.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru a trece cu bine peste această perioadă. România are rezerve de gaze naturale…și va continua să exploateze gazele naturale. A început anul acesta prima exploatare de gaze din Marea neagră- o producție de 1 miliard de metri cubi, a celor de la BSOG. Sunt convins că vom avea în curând un anunț al celor doi mari producători, Romgaz și Petrom, cu privire la extragerea gazelor din perimetrul Neptun Deep”, a adăugat el.

„Odată cu începerea exploatării de acolo – estimăm sfârșitul lui 2026 – România va deveni independentă din punct de vedere energetic”, a mai spus el.

Popescu a explicat că momentul exploatării gazelor din Neptun Deep va coincide cu lansarea proiectelor centralelor pe gaz ale CE Oltenia – ce însumează 1.200 MW, în 2026.

„ Vom deveni un exportator de securitate regională. Sigur, mai e mult până în 2026 și trebuie să gândim și pe termen scurt…trebuie ca împreună să găsim soluții pentru aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii, a României, a țărilor învecinate…pentru că solidaritatea europeană trebuie să se manifeste acum și mai mult, în fața șantajului rusesc”, a mai spus Popescu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *