Acasă » Petrol și Gaze » V. Popescu: ANRE şi ANPC vor demara controale la anumiți furnizori de gaze naturale

V. Popescu: ANRE şi ANPC vor demara controale la anumiți furnizori de gaze naturale

31 august 2021
Furnizare
Energynomics

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor demara o serie de controale la furnizori de gaze naturale care au încheiat contracte cu preţ ferm pentru un an de zile şi care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe preţul, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Există o tendinţă speculativă a preţului la anumiţi furnizori, am discutat şi cu ANRE şi vor începe, împreună cu Protecţia Consumatorilor, nişte controale către furnizorii de gaze, către toţi furnizorii de gaze care au încheiat contracte cu preţ ferm pe un an de zile, ofertă fermă în urmă cu câteva luni de zile, iar acum notifică clienţii că vor să schimbe preţul, iar acest lucru nu se poate. ANPC poate verifica şi poate intra foarte bine pe ofertă înşelătoare, nu poţi să minţi oamenii, iar ANRE poate să intre şi să îi amendeze cu până la 5% din cifra de afaceri „, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Virgil Popescu a explicat, în context, că furnizorii care au făcut pierderi într-un an şi-au recuperat aceste pierderi în următorii cinci ani, prin tarife.

„De-a lungul timpului, toţi furnizorii, chiar dacă într-un an de zile au făcut pierdere, această pierdere a fost recuperată în următorii cinci ani tot prin tarif. Până la urmă, un furnizor nu poate să transfere sută la sută din riscul său către clientul final. Este exclus acest lucru şi nu vom accepta acest lucru”, a subliniat Popescu.

Pe de altă parte, el a anunţat că autorităţile intenţionează să acorde o compensare a preţului facturilor pentru cei care au un venit ce nu-l depăşeşte pe cel mediu.

„Ceea ce vrem noi să facem în această perioadă, pentru că nu vrem să lăsăm consumatorul român fără o protecţie în faţa acestor scumpiri, este să accelerăm aprobarea în Parlament a Legii consumatorului vulnerabil şi acest lucru se va întâmpla cum începe sesiunea parlamentară. Vrem să accelerăm aprobarea legii şi mutarea acestui termen de 1 octombrie 2022 ori la 1 ianuarie 2022 în noul buget ori în 30 de zile, cu 1 octombrie, 1 noiembrie anul acesta”, a mai precizat ministrul.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *